HOME  |  Bestuur en Organisatie  |  Weblogs college  |  Weblog wethouder Marije Storteboom

Weblog wethouder Marije Storteboom

Welkom op mijn weblog. Sinds 28 januari 2016 ben ik wethouder in Nunspeet. Ik heb de portefeuille beheer, natuur, sport, recreatie en toerisme, verkeer en de Participatiewet.

Daarnaast ben ik ook projectwethouder van het nieuwe zwembad, de update van het sportpark de Wiltsangh, het centrum en de stationsomgeving. In deze blog hoop ik jullie een inkijkje te geven. 

Groeten,

Marije Storteboom

Algemene beschouwing
27 oktober 2017
Vorig jaar sprak ik tijdens de beschouwingen over een rijdende trein waar ik in mijn eerste jaar als wethouder op stapte. Deze trein is als een intercity doorgegaan, van station naar station. Soms halverwege een wissel omgezet, verbinding gezocht en veel reizigers meegenomen. ik zal een paar stations of wissels in mijn beschouwing eruit pikken.

Een omgezette wissel was de start van het sportbedrijf Nunspeet, met 100% aandeelhouderschap van de gemeente. Het was ook een spannende wissel, want in oktober besluiten en uitvoering geven in januari heeft veel gevraagd van het zwembadpersoneel en onze organisatie. in de loop van dit jaar hebben we de positieve veranderingen kunnen zien in het zwembad. oftewel de schwung is terug.
een andere wissel was de kans om grond aan te kopen bij de Wiltsangh die ervoor zorgt dat het zwembad naar de Wiltsangh kan worden verplaatst, dit biedt voor het sportpark de kans om echt het sportieve hart van Nunspeet te worden, waarbij nu al extra aandacht is voor de sociale veilige toegang. De sportverenigingen zijn volop betrokken om dit sportpark nog mooier te maken. Ook voor Veluwe Fietst ontstaan er mogelijkheden.

Een project waarmee we volop verbinding zoeken met een grote groep stakeholders is de stationsomgeving, hier hebben we ons laten adviseren door het ontwikkelteam van het Ministerie, volgende week zal de raad over die uitkomsten worden geïnformeerd. Ik ben blij met de reservering in de begroting en ook de reservering die de provincie Gelderland doet voor dit project. Het laat zien dat de provincie ons ook ziet en wil investeren in de oplossing. Aankomend jaar zal er duidelijkheid komen over welke voorkeursvariant er uit het LVO komt en welke visie er is op de stationsomgeving als geheel, en dat is ook inclusief de Elspeterweg.  

Een ander project waar verbinding is gezocht is het marktplein, veel belangen, veel ideeën, soms ook wel gedoe en frustratie. best moeilijk om ook in zo’n project waar iedereen wat van vindt een juiste weg te kiezen, ik ben blij met de reservering die er nu in de begroting is gedaan om het marktplein te verbeteren. Ons ambtelijk apparaat heeft in de zomer vanuit de scenario’s en wensen en ideeën die er waren een nieuwe schets gemaakt, deze is alweer met alle betrokkenen besproken en zal nog verder worden uitgewerkt. hierin gaan we stap voor stap om van het marktplein een mooie stop te maken.

Het nieuwe minimabeleid is iets wat veel reizigers in de trein raakt, het is beter geworden, we gaan naar 120% en kan ervoor zorgen dat ook de laagste inkomens in onze gemeente dat extra steuntje krijgen dat ze verdienen. aangevuld door het jeugsportfonds en het cultuurfonds. De kunst wordt hierbij wel om ook alle betrokken reizigers hierover te informeren. Ik roep u daarom ook allemaal op dit nieuws te verspreiden, zodat wij allemaal ambassadeurs zijn van dit nieuwe beleid.

intussen  zijn er in onze gemeente steeds meer werkgevers die maatschappelijke betrokkenheid voelen en mensen uit de participatiewet in dienst nemen, daar ben ik heel blij mee. de loonkostensubsidie die we hiervoor verstrekken helpt om deze mensen een werkplek te geven gewaardeerd met een salaris, die zorgt voor eigenwaarde.  Zorgen maak ik mij nu dus over de uitspraken in het reageer akkoord over de afschaffing van deze subsidie, dit kan namelijk als effect hebben dat deze groep opnieuw in de bijstand terecht komt.


Het realiseren van meer paarse heide hebben we afgelopen jaar als college en raad samen opgepakt. Tenslotte is paarse heide een belangrijke trekpleister voor de vele toeristen die Nunspeet bezoeken. ook de kansen voor de schaapskudde worden hierin meegenomen. ik verwacht nog dit jaar de resultaten van het gehouden onderzoek met de werkgroep te bespreken, zodat we met elkaar kunnen kijken naar de mogelijke maatregelen om meer paarse heide te realiseren.

Er is nog heel veel meer te noemen uit mijn veelzijdige portefeuille, van verkeer, water, openbare ruimte, toerisme en  ga zo maar door…  Daarmee kom ik aan het einde van mijn beschouwing over 2017, het laatste jaar van deze collegeperiode. En hoewel misschien niet gebruikelijk wil ik daar ook direct een persoonlijke noot aan koppelen.

voor mij persoonlijk  is 2017 een jaar van hele mooie momenten, maar soms ook van grote zorgen. Hierin voel ik mij gesteund door het college en velen van jullie.

Ik krijg daarmee weer nieuwe energie om ook in 2018 door te gaan op de ingeslagen weg.


Stel je eens voor...
10 mei 2017
De opening van de Meimaand Fietsmaand met Nunspeet als gastdorp is achter de rug.
Ik begon twee maanden geleden tijdens een eerste bijeenkomst met ondernemers en andere betrokken met de zin: Stel je eens voor? Stel je eens voor... dat alle terrassen vol zitten, stel je eens voor dat er heel veel toeristen op de fiets de gemeente leren kennen, stel je eens voor dat... 
Nou, dat Stel je eens voor  zag ik toch zaterdag in het dorp gebeuren. In de ochtend werd er een extra fietsveer over het Veluwemeer geopend, waardoor je nog makkelijker aan de overkant van het water kan komen in mei. Er was er een wandeltocht door onze prachtige natuur met bijna 500 deelnemers, de Run Bike Run van de Volharding was een groot succes en 's middags trapten we de Meimaand Fietsmaand officieel af. 
Bij die aftrap gingen we op pad met een artistieke karavaan. Hier waren alleen maar heel mooie versierde fietsen bij. De kinderen hadden allemaal enorm goed hun best gedaan. We hadden een haai, een cowboy, stoere jongens uit het leger, een prinses, een lieveheersbeestje en nog veel meer. We gingen met deze karavaan een rondje door het dorp, waarbij we langs de verzorgingstehuizen zijn gefietst. Een mooie manier om een evenement en onze verzorgingstehuizen aan elkaar te verbinden. Het was een heel vrolijke, gezellige karavaan met muziek achterop het Nunspeet-uit-de-Kunst-treintje en met hulp van vrijwilligers van de Volharding (voor het afzetten van de wegen).
Op het marktplein zaten alle terrassen vol. In het midden van de markt was er een BMX-terrein opgesteld, waar iedereen naar hartelust kon BMX'en. Plaatselijke fietsondernemers presenteerden zich. En ook Nunspeet uit de Kunst was aanwezig met een standje. 
Aan het einde van de middag kwam als klap op de vuurpijl Piet Paulusma langs om zijn dagelijkse weerpraatje in te spreken. Via dit weerpraatje konden we de gemeente Nunspeet toch weer mooi promoten. Dat Stel je eens voor was nog helemaal zo gek niet. Want Nunspeet staat door alle inzet van plaatselijke  ondernemers van groot tot klein, Stichting Nunspeet uit de Kunst, de gemeente en nog vele anderen steeds een beetje meer op de kaart. 
De aankomende weken blijven de oranje fietsen dus zichtbaar in het dorp. Ook zullen er verschillende evenementen zijn en zijn er prachtig mooie fietsroutes te fietsen, zoals de Molentocht a.s zaterdag tijdens de Nationale Molendag, een fietsroute langs alle molens in de gemeente. 
We zullen in elk geval binnen de gemeente ook verder nadenken hoe we deze mooie start van het toeristenseizoen ook volgend jaar een vervolg kunnen geven. 


Archief