HOME  |  Nieuws  |  Bestrijding eikenprocessierups

Bestrijding eikenprocessierups

In de komende weken gaat de gemeente uit diverse gemeentelijke bomen (meest eikenbomen) eikenprocessierupsen en -nesten laten wegzuigen door een gespecialiseerd bedrijf. Mocht u eikenprocessierupsen in uw directe woonomgeving constateren, meldt u dit dan bij de gemeente zodat wij u kunnen adviseren wat te doen en hoe te handelen. Voor verdere inlichtingen kunt terecht bij Klantcontactcentrum via telefoonnummer (0341) 25 99 11.

De gemeente Nunspeet verwijdert geen eikenprocessierupsen in particuliere bomen. Voor het wegzuigen hiervan kunt u contact opnemen met de onderstaande regionale boomverzorgingsbedrijven.

Adressen voor verwijderen eikenprocessierups bij particulieren (deze bedrijven beschikken over wegzuigapparatuur):

Informatie over de rups

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder die haar eitjes legt in de toppen van vooral eikenbomen waar ze overwintert. Van april-begin mei komen de rupsen uit de eitjes. Aanvankelijk zitten ze hoog in de boom. Na een aantal vervellingen komen groepjes rupsen samen en vormen grote nesten op de stammen van eikenbomen. Deze nesten bestaan uit een dicht spinsel van draden, brandharen, vervellingshuidjes en uitwerpselen. Vanuit hun nesten gaan de rupsen ’s nachts in processie op zoek naar voedsel.

Gezondheidsklachten

Het venijn van de eikenprocessierups zit in de brandharen van de rups. Een volgroeide rups heeft er ongeveer 700.000! Deze haartjes zijn met het blote oog niet te zien.

Met hun weerhaakjes dringen de pijlvormige brandharen bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Contact met brandharen kan binnen een paar uur klachten veroorzaken, zoals (hevige) jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid en ontsteking. De ogen kunnen rood en dik worden en/of ontstoken raken. Verder kunnen verschijnselen optreden die lijken op een verkoudheid: een loopneus, kriebel in de keel, hoesten, moeilijk slikken en kortademigheid. Daarnaast kunnen zich algemene klachten voordoen, zoals braken, duizeligheid, koorts en algehele malaise. De overlast van de brandharen van de rups start meestal in mei en loopt door tot en met augustus.

Wat is eraan te doen?

Hebt u klachten, dan is het belangrijk om te voorkomen dat de brandharen zich verder over het lichaam verspreiden. Het is daarom goed om de huid direct na blootstelling met plakband te strippen. Daarna de huid en de ogen met lauw water afspoelen. De brandharen zijn niet gemakkelijk te verwijderen uit kleding. Het beste is om kleding die besmet zijn met brandharen heel grondig te wassen (liefst op 60ºC). Meestal verdwijnen de klachten binnen enkele dagen tot 2 weken vanzelf. Bij hevige jeuk kunnen middelen tegen de jeuk, zoals zalf op basis van menthol, verlichting geven. Zijn de klachten ernstiger, dan is het verstandig naar de huisarts te gaan.

Hoe voorkom je problemen?

Zorg er bij een bezoek aan een natuurgebied waar de eikenprocessierups voorkomt voor dat u goede bedekking van de hals, armen en benen hebt en ga niet op de grond zitten. Probeer direct contact met rupsen, (oude) brandharen, spinselnesten en vervellingshuidjes zo veel mogelijk te vermijden. Maak kinderen attent op het gevaar van de eikenprocessierups. Vermijd wegen waar eikenbomen met veel processierupsen staan. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten veel brandharen die kunnen verwaaien. Als u in uw eigen tuin te maken hebt met eikenbomen met eikenprocessierupsen, bestrijd dan niet zelf de rupsen, maar huur daar een deskundig bedrijf voor in of vraag daarover advies bij uw gemeente.

Meer weten?

Voor meer gezondheidsinformatie kunt u terecht bij de GGD Noord- en Oost-Gelderland, website.

Meer informatie vindt u ook op de website van de RIVM.