HOME  |  Nieuws  |  Bezoek meer dan vijftien duurzame woningen op de Noord-Veluwe

Bezoek meer dan vijftien duurzame woningen op de Noord-Veluwe

Dit item is verlopen op 11-11-2018.

Dit jaar vindt voor de zesde keer de Nationale Duurzamehuizenroute plaats. De route, die ooit begon op de Veluwe, is inmiddels in heel Nederland een begrip. Honderden huiseigenaren stellen hun woning open en delen hun duurzame verhaal met anderen. Op de Noord-Veluwe staat de teller op vijftien huizen waar op 3 en/of 10 november de deuren opengaan voor een inspirerend kijkje binnen. Iedereen die geïnteresseerd is in duurzaam wonen kan een bezoek brengen aan een van de opengestelde woningen. De Noord-Veluwse gemeenten doen actief mee aan de Duurzamehuizenroute.

Inwoners van de Noord-Veluwe die een duurzaam huis willen bezoeken, hoeven op 3 en 10 november geen uren te rijden naar een inspirerend voorbeeld. De buren zouden zomaar een van de deelnemers kunnen zijn die hun woning openstellen. De gemeenten Harderwijk en Ermelo zijn koplopers, waar in beide vier woningen opengaan. In de gemeente Elburg zijn twee woningen te bezoeken. Ook in de gemeenten Putten, Nunspeet, Oldebroek, Hattem en Heerde zijn woningen te bezoeken. Mogelijk gaan er nog meer woningen open. Ook is het nog steeds mogelijk om woningen aan te melden.

Unieke verhalen in de buurt
Wie op de website www.duurzamehuizenroute.nl kijkt, ziet boeiende voorbeelden in de regio. Een opvallend huis is de vrijstaande woning op ’t Loo in gemeente Oldebroek, uit 1928. De eigenaren verbouwden dit vervallen ‘huisje’ eigenhandig tot een gasvrije woning. Ook het rijksmonument in Harderwijk uit 1740 is een hoopgevend exemplaar dat aantoont wat mogelijk is in zeer oude woningen. 

Een duurzaam huis bezoeken geeft geïnteresseerden de nodige handvatten om met hun eigen woning aan de slag te gaan. Bezoekers gaan vaak op pad met een bepaalde vraag zoals: ‘Hoeveel geluid maakt een warmtepomp eigenlijk? Eerst je dak of toch eerst je vloer isoleren?’ Door de Duurzamehuizenroute krijgen ze op een objectieve manier eerlijke informatie. Niet alleen de succesverhalen worden verteld, ook wat beter of anders had gekund komt aan bod.

Op bezoek
Alle woningen die op de Noord-Veluwe opengaan zijn te bekijken op www.duurzamehuizenroute.nl/veluwe. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven en zo hun bezoek plannen. Bezoekers maken daarbij ook nog eens kans op een leuk weekendje weg in een strohotel.