HOME  |  Nieuws  |  Elspeet Memorial Tour; herdenkingszuilen en herdenkingsapp

Elspeet Memorial Tour; herdenkingszuilen en herdenkingsapp

Dit item is verlopen op 16-04-2016.

Voor de 9e keer zal op zaterdag 16 april met een colonne  historische militaire voertuigen de Elspeet Memorial Tour worden gereden. Een tocht waarbij letterlijk en figuurlijk wordt stilgestaan bij diverse plaatsen die herinneren aan de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog. Zo zullen diverse locaties worden bezocht waar in de oorlogsjaren vliegtuigen zijn neergestort. Uiteraard is het Verscholen Dorp in de route opgenomen.

Herdenkingszuilen en herdenkingsapp

Op de zeven ‘crashsites’ in de gemeente zijn herinneringszuilen geplaatst. Plaquettes op de zuilen beschrijven wat zich op die plek heeft afgespeeld. Voor meer informatie wordt verwezen naar de button ‘oorlogsherinneringen’’ op de app van de gemeente Nunspeet, die het volledige verhaal van die locatie beschrijft. Initiatiefnemer Hans de Ruiter is er mee in zijn nopjes; “zo zijn de verhalen voor de toekomst gewaarborgd en digitaal beschikbaar voor iedereen”, aldus De Ruiter.

Burgemeester Van Hemmen zal om 11.30 uur symbolisch de herinneringszuil onthullen die geplaatst is op de locatie Harderwijkerweg 85 in Nunspeet. Hier crashte op 8 maart 1944 de Thunderbolt van Pilot 2e Ltn C.L. Coldren.

Herdenking Schaarweg

Hoogtepunt van de Memorial Tour is de herdenkingsplechtigheid om 15.00 uur bij het monument aan de Schaarweg in Elspeet. Hier stortte op 20 februari 1944 een Lancaster neer. Er zullen kransen worden gelegd en burgemeester Van Hemmen zal een toespraak houden. Medewerking zal verder worden verleend door de Elspeetse scholen en de Elspeetse Fanfare.

Geen jaarlijkse tour meer

Na deze 9e editie zal de Elspeet Memorial Tour niet meer jaarlijks worden verreden. De eerstvolgende tour zal worden gehouden in 2020, wanneer we 75 jaar vrijheid vieren. De herdenkingsplechtigheid aan de Schaarweg zal wel ieder jaar plaatsvinden.