HOME  |  Nieuws  |  Erfgoedatlas voor de gemeente Nunspeet

Erfgoedatlas voor de gemeente Nunspeet

Dit item is verlopen op 08-12-2015.

Nunspeet heeft een ‘Erfgoedatlas’. Uitgeverij Waanders&de Kunst overhandigde het eerste exemplaar aan wethouder Gert van den Berg. In opdracht van de gemeente Nunspeet heeft een team van deskundigen uit de monumentenzorg, archeologie en historisch landschap de geheimen van de Veluwe ontrafeld en een ‘Erfgoedatlas Gemeente Nunspeet’ samengesteld, een monumentale atlas over het erfgoed van de gemeente Nunspeet.

Overhandiging Erfatlas

De erfgoedatlas is niet alleen een schitterende landschapsbiografie van de noordwestelijke Veluwe, maar ook een onmisbaar boek voor iedereen die meer wil weten over de landschappen, historie en bewoners.

Net als andere gemeenten in Nederland moet de gemeente Nunspeet de archeologische,historisch-landschappelijke en historisch-bouwkundige waarden in de gemeente in kaart brengen. Die kennis is nodig voor de ruimtelijke ordening en voor het monumentenbeleid. Vaak komt die kennis terecht in technische rapporten, die vooral interessant zijn voor deskundigen en beleidsmakers. Maar juist omdat Nunspeet zo’n rijke historie heeft, met talloze bijzondere landschappen en gebouwen, besloot de gemeente het anders aan te pakken, extra onderzoek te laten doen en de resultaten te presenteren in een fraaie Erfgoedatlas.

Nunspeet is met recht trots op haar geschiedenis. Met de atlas wil de gemeente het culturele erfgoed niet alleen toegankelijk maken voor kenners, maar ook voor de bewoners zelf, en voor de honderdduizenden toeristen die de Veluwe jaarlijks bezoeken. Zo komt de rijke geschiedenis van de gemeente tot leven.

De ontmoeting tussen wetenschappelijk onderzoek, streekkennis en bewonersverhalen bleek bijzonder vruchtbaar en heeft tientallen nieuwe inzichten opgeleverd over het verleden van het Nunspeetse landschap. Uiteindelijk kon zo een fraaie atlas ontstaan waarin historische kaarten, de modernste hoogtebeelden en landschapsreconstructies zijn gecombineerd met intrigerende verhalen over het ontstaan van de Veluwse landschappen, over het vroegere leven op de Veluwe en over de historische achtergronden van boerderijen, woningen en gebouwen.

Verantwoordelijk wethouder Gert van den Berg is in zijn nopjes met de erfgoedatlas. "Deze fraaie atlas draagt bij aan het op waarde kunnen schatten van de historie, en het behoud van de Nunspeetse ‘eigenheid'," aldus de wethouder.

Het boek is verkrijgbaar bij de boekhandel.