HOME  |  Nieuws  |  Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Nunspeet

Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Nunspeet

Dit item is verlopen op 11-11-2016.

Fietsverlichtingscampagne ‘Ik val op’ in Nunspeet op 8 november a.s.

‘Ik val op’ is dit najaar het thema voor de fietsverlichtingscampagne in Gelderland en Overijssel. De gemeente Nunspeet ondersteunt de campagne actief met een promotieactie. Op dinsdag 8 november 2016 staat het ‘Ik val op’-promotieteam in Nunspeet bij het NS-station van 16.30 uur tot 19.30 uur. Tijdens de actie voert het team gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Fietsers waarbij de verlichting op orde is, krijgen een beloning. Is de verlichting kapot? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes gemonteerd.

Wethouder Marije Storteboom onderschrijft het belang van de actie en is om 17.00 uur aanwezig om het campagneteam te helpen. De campagne wordt georganiseerd door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland in samenwerking met diverse gemeenten in Gelderland en Overijssel.

Helft jongeren voert geen verlichting

Gemiddeld heeft 1 op de 3 mensen geen werkende fietsverlichting. Dit zorgt voor onveilige situaties. Bekend is dat  20% van alle fietsongevallen in het donker plaatsvinden, terwijl maar 10% van alle fietskilometers in het donker worden afgelegd. Daarom is de ‘Ik val op’-campagne opgezet. De campagne richt zich voornamelijk op jongeren, omdat deze doelgroep het vaakst hun verlichting niet op orde heeft. Slechts de helft van de jongeren fiets in het donker met licht aan.

Gewoontegedrag

Gewapend met een ‘Stop! Val jij op?’-bord gaat het campagneteam in gesprek met voorbijgangers die geen verlichting hebben. Centraal in het gesprek staat de vraag ‘Waarom werkt jouw fietsverlichting niet?’. Dit blijkt een vraag waar men niet altijd een antwoord op heeft. Het niet voeren van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Gedragspsycholoog Wesley van Pinxteren werkte mee aan het ontwerp van de campagne en legt uit: ‘Met een heldere boodschap, een overtuigend team én nieuwe lampjes laten we fietsers zien hoe eenvoudig het is om veilig en goed verlicht over straat te gaan. Hiermee zetten we mensen aan het denken en doorbreken we gewoontegedrag’.