HOME  |  Nieuws  |  Info over rubberkorrels op kunstgrasvelden Nunspeet

Info over rubberkorrels op kunstgrasvelden Nunspeet

Dit item is verlopen op 31-10-2016.

Het televisieprogramma Zembla heeft op 5 oktober 2016 aandacht besteed aan het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden. Een bepaalde stof in de korrels wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen en zou mogelijk kankerverwekkend zijn. De gemeente Nunspeet kan zich voorstellen dat de uitzending vragen oproept.

De Europese Commissie heeft aan het ECHA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven voor een onderzoek naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht.

De GGD Noord- en Oost-Gelderland heeft de gemeente vrijdagmiddag laten weten dat op basis van de beschikbare informatie niet verwacht wordt dat de toepassing van rubbergranulaat op kunstgras zal leiden tot risico's voor de gezondheid en dat er nu geen reden is om te stoppen met sporten op deze kunstgrasvelden.

Kunstgrasvelden in Nunspeet

In de gemeente Nunspeet zijn drie kunstgrasvelden aangelegd die voorzien zijn van dit rubbergranulaat. Dit betreffen de kunstgrasvoetbalvelden bij VV Nunspeet, VV Elspeet en VV Hulshorst. De overige kunstgrasvelden en de kunstgrasvelden in de wijken/kernen zijn zogenoemde ‘zand ingestrooide’ kunstgrasvelden.

Meer informatie

Op de volgende websites vindt u meer achtergrondinformatie:

  • GGD-NOG
  • Op de website van het RIVM vindt u een lijst met veel gestelde vragen en antwoorden.
  • Meer informatie over kunstgraskorrels  is te lezen in het dossier Kunstgras en Gezondheid op de website van Vereniging Sport en Gemeenten.
  • En op de site van de KNVB zijn veelgestelde vragen en antwoorden te vinden.