HOME  |  Nieuws  |  Nunspeet presenteert zich als nieuw lid euroArt

Nunspeet presenteert zich als nieuw lid euroArt

Dit item is verlopen op 19-10-2016.

Nunspeet is sinds kort lid van de European Federation of Artists' Colonies, een internationale federatie van kunstenaarskolonies en dorpen.

Als nieuw lid mag Nunspeet zich op zaterdag 8 oktober a.s. tijdens de jaarvergadering van euroArt in Kronberg (Duitsland) presenteren. Burgemeester Breunis van de Weerd en Eric Stotijn, directeur van het Noord-Veluws Museum in Nunspeet, zullen gezamenlijk voor het internationale gezelschap Nunspeet presenteren als kunstenaarsdorp.

Euroart

Van midden 19e eeuw tot het begin van de 20e eeuw waren er in Europa vele kunstenaarskolonies. Kunstenaars lieten voor korte of langere tijd de drukte van de stad en het keurslijf van de academie achter zich om in landelijk gelegen kleine dorpen inspiratie op te doen. De eerste kunstenaarskolonie ontstond in het Franse Barbizon. Van daaruit verspreidde de aandacht voor het leven op het platteland zich naar andere plaatsen in Europa. Zo ontstonden ook in Nederland verschillende kunstenaarskolonies en dorpen zoals Domburg, Katwijk, Zweeloo, Plasmolen, Oosterbeek en Nunspeet. Euroart heeft inmiddels 76 leden in 14 landen.

Burgemeester Van de Weerd zal z’n presentatie zaterdag in Kronberg afsluiten met een warme uitnodiging aan alle leden om naar Nunspeet te komen.