HOME  |  Nieuws  |  Wethouder Edward van der Geest afgetreden

Wethouder Edward van der Geest afgetreden

Dit item is verlopen op 10-12-2015.

Wethouder Edward van der Geest is afgetreden. Tijdens de raadsvergadering van 26 november 2015 heeft hij de gemeenteraad meegedeeld te stoppen als wethouder van de gemeente Nunspeet. Van der Geest is voor Gemeentebelang bijna 19 jaar actief geweest in de gemeentelijke politiek, waarvan bijna 14 jaar als wethouder. Burgemeester Van Hemmen betreurt het vertrek, maar begrijpt de afwegingen van wethouder Van der Geest. De verklaring die wethouder Van der Geest heeft afgelegd is hieronder weergegeven.

Verklaring wethouder Van der Geest, uitgesproken tijdens de raadsvergadering van 26 november 2015.

Voorzitter, geachte raad,

Dank dat ik mag inbreken op de agenda van deze raadsvergadering met een mededeling van persoonlijke aard.

Voorzitter, een wethouder lijkt wel op een trekker bij 'trekkertrek-', of 'trekkerslep'-wedstrijden. U kent dat wel: grote sterke trekkers die bij groen licht een parcours afleggen waarbij tijdens de manche er steeds meer gewicht op de ploeg komt, die zich dan vaster en vaster trekt. Doel is om desondanks de overkant te halen.

Voorzitter, na 3 “full pulls”, ben ik de trekker die in de 4de manche heel veel meer weerstand ervaart. De snelheid is eruit. Ik denk dan aan bijvoorbeeld de discussie over de nieuwe schaapskooi, het voorbereidingskrediet westelijke rondweg en de, voor mij persoonlijk, harde bijdrage rondom de Brake in de laatste algemene beschouwingen. Dit deed mij beseffen dat deze combinatie met een ruk tot stilstand is gekomen!

Dan vraag je je af: is er meer gewicht op de sleep? Is de ondergrond zachter en zwaarder? Of zijn er in de voorgaande heats wat mankementen/schade aan de trekker ontstaan? Voorzitter, het heeft geen zin je tanden stuk te bijten op het waarom: het gegeven is daar.

Wat te doen? Net doen of er nog wat gebeurt, door af en toe een rookpluim uit te stoten of de motor te laten brullen? Voorzitter, dan zou ik een wethouder zijn die als een ja-knikker, zonder ruggengraat of mening, meebeweegt met alle winden. Zo’n wethouder was ik niet, ben ik niet en wil ik ook niet zijn.
Moet ik dan met nog meer vermogen blijven gasgeven in de hoop dat de boel weer in beweging komt? Voorzitter, de kans is dan groot dat de motor opgeblazen wordt. Deze politieke constellatie wil ik niet op mijn geweten hebben en ik wil het ook persoonlijk niet zo ver laten komen.

Voorzitter, ik ervaar dat mijn energie de laatste tijd weggevloeid is en dat dit mijn functioneren in de raad bemoeilijkt. Dit is niet in het belang van de inwoners van onze gemeente. Ik ben niet meer in staat gebleken de nodige ruimte en het nodige draagvlak te creëren in de raad die nodig is om als  bestuurder te kunnen werken in deze prachtige gemeente. Dat is slecht voor de bestuurskracht van dit gemeentebestuur in het algemeen en voor de in mijn ogen (en die van de vele kiezers) belangrijke rol die Gemeentebelang heeft: die van balans, in het college en in deze coalitie in het bijzonder!

Omdat dit politieke en partijbelang groter is dan mijn persoonlijke belang, heb ik, na uitvoerig overleg met zowel de coalitie en de fractie van Gemeentebelang als last but not least het thuisfront, besloten dat vandaag een eind komt aan bijna 19 jaar lokale politiek, waarvan 5 jaar als raadslid en bijna 14 jaar als wethouder. Met pijn in het hart heb ik mijn portefeuille ter beschikking gesteld aan uw voorzitter en hem verzocht de procedure te starten die tot mijn ontslag als wethouder zal leiden. Zo maak ik plaats voor een nieuwe 'trekker', die met frisse energie en nieuw elan namens Gemeentebelang,onze  rol in de coalitie kan voortzetten, te beginnen met hopelijk een goed besluit rondom nieuwbouw de Brake.

Ik heb vele jaren met veel plezier en voldoening mogen samenwerken met de raad en binnen het college. Het spijt me te moeten constateren dat de samenwerking met de raad de laatste maanden minder constructief was dan dat ik had gewild.

Ik wil met plezier terugkijken op de mooie dingen waaraan ik heb mogen bijdragen, zoals Veluvine, de kunstgrasvelden, revitalisering Wiltsangh, het autovrije marktplein, ouderenhuisvesting Binnenhof en Winckelweg. Dank ook aan het college voor hun collegiale steun tot en met dit moment en natuurlijk Gemeentebelang voor hun steun en vertrouwen in mij in de afgelopen 26 jaar!

Het ga u allen goed.