Informatie voor ondernemers

De impact van het coronavirus op de samenleving is groot. Naast onze gezondheid, is het ook belangrijk dat we onze banen en inkomens beschermen. De gemeente Nunspeet wil, daar waar het kan, ondernemers ondersteunen in deze moeilijke tijd. Daarom vindt u hier informatie voor de ondernemers.


Overzicht ondersteuningsmaatregelen

Op deze pagina hebben we de (financiële) ondersteuningsmaatregelen die voor ondernemers en instellingen van toepassing zijn op een rij gezet. Het gaat hierbij om landelijke, provinciale, regionale en lokale ondersteuningsmaatregelen.

Op Rijksoverheid.nl leest u meer informatie over de verlenging en uitbreiding van het landelijk Noodpakket banen en economie. 
 Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) mkb

Het kabinet breidt de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) uit, en meer ondernemingen kunnen aanspraak maken op TVL-steun. De nieuwe subsidiepercentages komen voor het eerste en tweede kwartaal van 2021 uit op 85% subsidie van de vaste lasten gerelateerd aan het omzetverlies, vanaf 30% omzetverlies. De eis van maximaal 250 medewerkers wordt losgelaten. Dat betekent dat  ook grotere bedrijven aanspraak kunnen maken op de TVL. Daaraan gekoppeld gaat, vanaf het eerste kwartaal van dit jaar, het maximale subsidiebedrag omhoog van 90.000 euro naar 330.000 euro voor het MKB en 400.000 euro voor het niet-mkb.

Om ook kleine ondernemers zoals kappers en pedicures aanvullend te ondersteunen, gaat het minimale subsidiebedrag omhoog van 750 naar 1500 euro. Daarnaast onderzoekt het kabinet de mogelijkheid om meer kleinere ondernemers toegang te geven tot de TVL. Met de uitbreiding van de TVL is een totaalbedrag van ca. 3,8 miljard euro gemoeid voor het eerste en tweede kwartaal van 2021.

Kijk voor de volledige voorwaarden op Rijksoverheid.nl


Aanvragen

Aanvragen is mogelijk tot en met 29 januari 2021 17:00 uur via rvo.nl/tvl.


Noodmaatregel Overbrugging voor Werk-behoud (NOW)

De NOW-subsidie waarmee werkgevers hun personeel kunnen doorbetalen, wordt verhoogd. De vergoeding gaat van 80 naar 85 procent van de loonsom. De loonsomvrijstelling blijft tien procent.
De NOW-regeling wordt uitgevoerd door het UWV. U kunt de vierde NOW-tranche vanaf 15 februari 2021 aanvragen voor de maanden januari, februari en maart via uwv.nl.

Kijk voor meer informatie over de NOW-regeling op Rijksoverheid.nl


Maatregelen voor banen en economie

Het Rijk heeft verschillende regelingen aangekondigd voor ondernemers, waaronder een tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandig ondernemers en zzp’ers (Tozo). Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft inmiddels de inhoud van de regeling bekend gemaakt. Voor meer informatie:


1,5-metercoach

De gemeente Nunspeet heeft een 1,5-metercoach aangesteld die ondernemers en organisaties binnen de gemeente Nunspeet kan ondersteunen bij vragen rondom de 1,5-meterafstandregel.


Corona adviespunt

Het programma Vitale Vakantieparken biedt Veluwse recreatieondernemer praktische ondersteuning via het Corona Adviespunt. Meer informatie hierover op de pagina Corona Adviespunt.


Uitstel betaling gemeentelijk belastingen voor ondernemers en ZZP-ers

Ondernemers en ZZP’ers worden opgeroepen zich te melden indien door de uitbraak van het coronavirus niet tijdig aan de betalingsverplichting van de gemeente Nunspeet kan worden voldaan. Er kan om uitstel van betaling of een betalingsregeling verzocht worden door een e-mail te sturen naar invordering@nunspeet.nl o.v.v. het aanslagnummer. De gemeente Nunspeet zal coulant omgaan met uitstel van betaling en betalingsregelingen voor deze groepen


Overzicht landelijke en lokale maatregelen

Het kabinet en de gemeente doen er alles aan om de banen en inkomens van zoveel mogelijk mensen veilig te stellen en de vitaliteit van onze economie te ondersteunen. Er zijn diverse financiële noodregelingen in het leven geroepen voor werkgevers en zelfstandigen. Bekijk in deze flyer (pdf, 202.00 KB) voor welke landelijke en lokale financiële regeling u in aanmerking komt en waar u dit aan kunt vragen.


Coronaloket voor ondernemers

Heeft u vragen die niet worden beantwoord op een van de bovenstaande websites?

MKB-Nederland, VNO-NCW en PZO-ZZP hebben samen met de Kamer van Koophandel een coronaloket geopend voor ondernemers. Bij dit loket vind u informatie die kan helpen bij vragen over welke regelingen er bestaan, hoe u moet handelen in bepaalde gevallen en wat aanbevolen is om nu te doen. Het loket is ook telefonisch te bereiken via tel. 0800 21 17 (op werkdagen tussen 08.30 en 17.00 uur). Let op: het is erg druk aan de telefoon.

Er is ook een landelijk crisisnummer voor alle vragen over het coronavirus: telefoonnummer 0800 13 51. Dit nummer is dagelijks bereikbaar tussen 08:00 en 20:00. Vanuit het buitenland kan gebeld worden met 0031 202 05 13 51.

Bedrijfsbeëindiging en schuldhulpverlening ondernemers

Sommige ondernemers zullen door de coronacrisis hun onderneming moeten of willen beëindigen. Voor een deel van deze ondernemers kan de Bbz-regeling helpen om uw bedrijf op een correcte manier te beëindigen als uw bedrijf niet langer levensvatbaar is. U krijgt dan een aanvullende uitkering tot bijstandsniveau voor de duur van maximaal één jaar. Hiermee kunt u op een verantwoorde manier uw bedrijf beëindigen. Zo kunt u bijvoorbeeld lopende opdrachten afmaken, gewassenoogsten of uw voorraden verkopen. Als u ouder bent dan 55 jaar op het moment dat u stopt, dan kunt u mogelijk een IOAZ-uitkering krijgen. Die uitkering moet u al aanvragen vóórdat u stopt met uw bedrijf, om deze te ontvangen na beëindiging van uw onderneming.

De gemeente biedt schuldhulpverlening voor ondernemers. Heeft u schulden en komt hiermee de voortzetting van uw bedrijf in gevaar? Neem dan contact met ons op zodat wij de opties met u kunnen doornemen. Wij adviseren u dringend om niet lang te wachten als er schulden ontstaan. Hoe eerder wij kunnen helpen met uw schuldensituatie, des te groter de kans dat uw bedrijf op termijn levensvatbaar is.

Denk u aan het stoppen met uw eigen bedrijf? Of heeft u hulp nodig bij schulden? Neem dan contact op met de gemeente via (0341) 25 99 11 of via e-mail: bbz@nunspeet.nl.

 


Verdere informatie

U kunt op onderstaande websites terecht als u vragen heeft over een van de volgende onderwerpen:

Op de website van het RIVM en de Rijksoverheid is veel informatie te vinden over het coronavirus. Ondernemers kunnen ook op de onderstaande websites terecht voor informatie die voor ondernemers relevant kan zijn.


Information in English

Contact