Veel gestelde vragen

Informatie voor ondernemers en ZZP'ers vindt u op deze pagina.

Afval

Het afval wordt gewoon opgehaald.

Belastingen

De aanslagen toeristenbelasting 2019 worden uitgesteld (deze zouden eind maart worden opgelegd). De voorlopige aanslagen toeristenbelasting 2020 worden later opgelegd en de hoogte (normaal 90%) wordt nader bekeken.

Uitstel betaling gemeentelijk belastingen voor ondernemers en ZZP-ers

Ondernemers en ZZP-ers die problemen voorzien met het voldoen aan hun betalingsverplichtingen aan gemeentelijke belastingen, veelal voor eind maart, worden opgeroepen zich te melden via invordering@nunspeet.nl. In het bericht kan de ondernemer/zzp-er om uitstel van betaling vragen en uitleggen hoe men door de uitbraak van corona niet tijdig aan de betalingsverplichting kan voldoen. De gemeente Nunspeet zal coulant omgaan met uitstel van betaling en betalingsregelingen voor deze groepen.

Bijstand

Inwoners met vragen over werk en inkomen, kunnen de vragen per mail stellen: participatie@nunspeet.nl.

Komt u als zelfstandig ondernemer in (tijdelijke) financiële problemen waardoor uw onderneming in gevaar komt? Of moet u uw bedrijf beëindigen omdat het niet langer levensvatbaar is? Of bent u een startende ondernemer met een uitkering en wilt u startkapitaal aanvragen? Dan kunt u misschien bijstand voor zelfstandigen krijgen. Neem hiervoor contact op met j.boonstra@nunspeet.nl.

Geboorte

U kunt digitaal uw geboorteaangifte doen. Lukt dit niet, dan kunt u telefonisch een afspraak maken via (0341) 25 99 11.

Evenementen/bijeenkomsten

Per 19 november zijn evenementen zijn verboden, met uitzondering van:

 • Warenmarkten (de gewone weekmarkten)
 • Beurzen en congressen
 • Bioscopen, theaters, concertzalen, musea, etc.
 • Wedstrijden van sporters in instellingen voor topsport, wedstrijden in de Eredivisie en Eerste Divisie van het voetbal en personen tot 18 jaar die sport beoefenen op de eigen club
 • Betogingen, samenkomsten en vergaderingen als bedoeld in de wet openbare manifestaties

Maatregelen rondom evenementen.

Horeca

Per 19 november zijn alle eet- en drinkgelegenheden gesloten. Afhalen blijft wel mogelijk (eet-en drinkgelegenheden waar eten en drinken kan worden afgehaald voor gebruik elders dan ter plaatse moeten om 01.00 uur sluiten). Uitgezonderd zijn:

 • Hotels voor hotelgasten die er overnachten
 • Uitvaartcentra
 • Luchthavens voorbij de security check
 • Bedrijfskantines
 • Eet- en drinkgelegenheden in zorginstellingen voor patiënten en bezoekers van patiënten
 • Eet- en drinkgelegenheden bij locaties voor georganiseerde dagbesteding voor kwetsbare groepen
 • Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie

Maatregelen rondom horeca.

Huwelijken/partnerschappen

In het gemeentehuis: de (kosteloze) huwelijken in het gemeentehuis gaan door. Wel zijn er aanvullende regels. Per 19 november geldt er een maximum van 30 personen in de trouw- of raadzaal.
Op externe locaties: huwelijken op externe locaties hebben veelal een horecabestemming en zijn dus grotendeels gesloten. Tijdens de huwelijksvoltrekking kan deze locatie geopend worden en kan de huwelijksvoltrekking doorgaan. Wij raden u aan het aantal genodigden te beperken en voldoende afstand te houden. 
Op eigen locaties: wij raden u aan het aantal genodigden te beperken en voldoende afstand te houden.

Maatregelen rondom huwelijken.

Sociale contacten

Openbare speelveldjes worden massaal bezocht. Houd rekening met elkaar: beperk het contact, houd 1,5 meter afstand.

Uitkeringen

Werknemers die door de gemeente zijn geplaatst in het kader van de participatiewet zijn benaderd door de consulent. Hun uitkering wordt niet stopgezet.

Uitvaarten

Voor onze drie begraafplaatsen Nunspeet-West, Nunspeet-Oost, en Elspeet hanteren we als richtlijn dat vanaf 19 november een maximum van 100 personen aanwezig mag zijn. Vanaf maandag 25 januari 2021 mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn bij een uitvaart. Ter bescherming van onze eigen medewerkers wordt erop toegezien dat zij voldoende afstand kunnen houden tot de aanwezigen en verzoeken wij u de aanwijzingen van onze beheerder op te volgen.

Maatregelen rondom uitvaarten.

Weekmarkt Nunspeet

De weekmarkt heeft een nieuwe indeling gekregen. De kramen zijn ruim opgesteld en hebben voorzieningen getroffen om voldoende ruimte te houden tussen de klanten.

Meer informatie

Veel gestelde vragen zijn te vinden op de pagina noodverordening.

Website RIVM
Website GGD NOG

Contact

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur