• Op 13 mei (Hemelvaartsdag) en 14 mei zijn gemeentehuis en -werf gesloten 

Ongekende maatregelen, maar echt nodig!

Ongekende maatregelen, maar echt nodig!

Open brief van de burgemeester aan alle inwoners van onze gemeente.

Burgemeester Breunis van de Weerd

Beste mensen,

We leven in een bijzondere periode. Het aantal coronabesmettingen stijgt. Ook in onze regio, ook in Nunspeet. Bijeenkomsten met meer dan 100 personen zijn niet meer toegestaan. Sportwedstrijden, voorstellingen, grote publieke bijeenkomsten zijn afgelast, scholen en horeca zijn dicht. Dat heeft een grote impact op onze samenleving. Het is lastig en vervelend!

Ik heb grote waardering voor de wijze waarop breed opvolging gegeven is aan de afgekondigde maatregelen. Ook voor de creativiteit waarmee bijvoorbeeld in de kerken mogelijkheden gezocht zijn om diensten te houden met hulp van digitale mogelijkheden zonder publiek.

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden en sport- en fitnessclubs. Bijeenkomsten voor 100 personen of meer blijven verboden. Lastige maatregelen, waarvan iedereen de gevolgen ondervindt. Maar nodige maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. En misschien volgen er nog wel extra maatregelen. Laten we vooral ook handelen in ‘de geest’ van de regelgeving. Zo wordt het getal van 100 personen genoemd, maar een bijeenkomst van 50 personen of minder kan ook al onverstandig zijn. Zeker voor mensen in de kwetsbare doelgroepen. 

Ik vraag iedereen dringend de maatregelen op te volgen. Alleen wanneer wij allen dit serieus nemen, hebben we een kans de verspreiding van het virus te voorkomen. Neem uw verantwoordelijkheid. Niet alleen voor uzelf, maar zeker ook voor uw (kwetsbare) naaste.

Tot onze jongeren zeg ik: al behoren jullie niet tot de risicogroep, ook jullie maken je vast zorgen en zullen last hebben van de maatregelen. Weet dat veel mensen erg hard werken om alles weer normaal te laten zijn. En dat gaat zeker lukken. Daar hebben we ook jullie hulp bij nodig. Gezamenlijk – jong en oud – moeten we helpen om deze crisis te bestrijden.

Ik merk dat veel jongeren alle heisa overdreven vinden. Daarbij speelt ook mee dat het er op lijkt dat jongeren gemiddeld genomen minder last hebben van de verschijnselen van de ziekte. Toch wil ik ook jullie dringend verzoeken de overheidsmaatregelen goed op te volgen. Jouw handelen kan grote gevolgen hebben voor kwetsbare mensen in jouw omgeving. Voel je medeverantwoordelijk voor het voorkomen van besmettingen in je naaste omgeving, je ouders, je grootouders!

Heb vertrouwen in de regering, het RIVM en de GGD. Zij zitten erbovenop. Veel Nederlanders zijn ziek. Een onbekende ziekte waartegen nog geen medicijn is. Daarom zijn de ingrijpende maatregelen nodig.

Ik merk veerkracht in de samenleving. De wil om ‘om te zien naar de naaste’ en een juiste balans te vinden tussen dingen doen en dingen laten. Met als enige doel verdere verspreiding te voorkomen.

De ontwikkelingen volgen elkaar snel op. Als gemeentebestuur volgen we ze op de voet. We hebben intern al maatregelen genomen. Het gemeentehuis blijft uiteraard open, maar waar het de dienstverlening aan u niet in gevaar brengt, gaan de gemeentelijke medewerkers zo veel mogelijk thuiswerken. Veel bijeenkomsten zijn afgelast en waar mogelijk informeren we elkaar telefonisch en per mail.

Wij zullen verdere ontwikkelingen direct en open communiceren. Volg voor het meest actuele landelijke nieuws de website van het RIVM en voor de gemeentelijke ontwikkelingen onze website.

Ten slotte, veel mensen werken in deze onzekere periode onafgebroken door. Op diverse plaatsen, in het bijzonder de mensen in de zorg en in de ziekenhuizen. Laten we aan hen denken en waar mogelijk steunen.

Ik wens de zieken sterkte en een goed herstel en verder iedereen veerkracht en vertrouwen! Laten we elkaar tot steun zijn. Zie om naar uw naaste. Ik hoop ook dat voor velen in deze moeilijke tijden het persoonlijke geloof tot steun mag zijn.

Uw burgemeester,

Breunis van de Weerd

Contact

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur