Nunspeet 50 jaar

Al in 1812 werd Nunspeet als zelfstandige gemeente van Ermelo afgesplitst. Dit duurde tot 1 januari 1818. Toen werd Nunspeet opnieuw bij Ermelo aangesloten. Op 1 januari 1972 ontstond de huidige gemeente Nunspeet met de kernen Elspeet, Hulshorst en Vierhouten.

Op 1 januari 2022 bestaat de gemeente Nunspeet dus officieel 50 jaar. Dit jubileumjaar wordt heel 2022 gevierd en komt in allerlei activiteiten terug: de Koningsspelen, Eibertjesdag, een speciale jubileumproef tijdens de 25e Nunspeetse Keiler, Nacht van Nunspeet, Elspeetse Boerendag, Wiekdagen Hulshorst, etc. Hoe dit er precies uit komt te zien, wordt in de komende periode steeds meer duidelijk. 

 

Herten en Pauwenroute

Eén van de feestelijke gebeurtenissen is het uitbrengen van een prachtige nieuwe fietsroute. Deze is samen met gemeente Ermelo samengesteld en draagt de naam ‘Herten & Pauwenroute’. De lengte is - heel toepasselijk - 50 kilometer en de route gaat langs prachtige locaties in de beide gemeentes. Meer informatie op Nunspeetuitdekunst.nl.

Jubileumboek ’50 jaar gemeente Nunspeet’

Eén van de activiteiten in het kader van ’50 jaar gemeente Nunspeet’ is het samenstellen van een jubileumfotoboek over de afgelopen 50 jaar. De Nunspeetse fotografen Bram en Maarten van de Biezen hebben met Ad Sulman en Dick Baas veel tijd gestoken in het maken van een aantrekkelijk boek, dat met veel foto’s de lezer/kijker mee terug neemt in de afgelopen 50 jaar van de gemeente Nunspeet.

Op dinsdag 17 mei  is het boek gepresenteerd tijdens een reünie van oud-bestuurders van de gemeente Nunspeet in Veluvine.
Burgemeester Breunis van de Weerd overhandigde het boek aan Commissaris van de Koning, John Berends en aan Henk Prins. Hij was raadslid op 1 januari 1972 en hij is 99 jaar. 

Update: alle gratis jubileumboeken zijn vergeven en zijn dus niet meer verkrijgbaar bij de receptie van het gemeentehuis.Wel is het boek te downloaden.

Jubileumboek 50 jaar Gemeente Nunspeet (pdf, 18.02 MB)

Tentoonstelling Nunspeet 50 jaar

Eén van de activiteiten in het kader van het 50-jarig bestaan van de gemeente is een foto-expositie. Fotograaf Bram van de Biezen heeft uit zijn fotoarchief samen met leden van de projectgroep Nunspeet 50 jaar, een selectie gemaakt uit bijzondere, sprekende, typische foto’s van de afgelopen 50 jaar. Deze tentoonstelling is het hele jaar  te zien in de hal van het gemeentehuis, met uitzondering van de periode 10 juni t/m 10 juli 2022. Dan is de expositie te bekijken in het Noord-Veluws Museum in Nunspeet. Een kleinere fototentoonstelling is het hele jaar te bekijken in de foyer van Veluvine in Nunspeet, Dorpshuis De Wieken in Hulshorst, Dorpshuis Horsterhoek in Vierhouten en het dorpshuis in Elspeet.
 
Op donderdag 17 februari a.s. om 16.00 uur heeft burgemeester Van de Weerd met wethouder Marije Storteboom de foto-expositie geopend. Dorpsdichter Willemijn Hannessen heeft een gedicht gemaakt ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum. Sophie van Keulen, de winnares van de voorleeswedstrijd van 11 februari 2022, las het gedicht voor.

Foto's

Jubileumrompertje

Ouders van baby’s die in 2022 geboorteaangifte doen, ontvangen een jubileumrompertje.

Verjaardagskaart

Inwoners die in de maand januari 2022, net als de gemeente Nunspeet 50 jaar zijn geworden, hebben een verjaardagskaart en een attentie ontvangen.

Kleurwedstrijd voor de jeugd

Afgelopen weken was er een kleurwedstrijd voor de jeugd. Alle scholen in de gemeente Nunspeet zijn benaderd en net vóór de Kerstvakantie zijn de kleurplaten bezorgd bij de scholen. We ontvingen ruim 80 prachtig ingekleurde kleurplaten. We hebben ze allemaal voor het raam bij de ingang van het gemeentehuis opgehangen. Het was voor wethouder Marije Storteboom ontzettend moeilijk kiezen, maar het is gelukt.

De prijswinnaars zijn: Annalia Varwijk, Elin Rouvoet, Rebecca Bleijenberg, Pepijn Schouten, Ezra van Stuijvenberg, Jens van den Hoorn, Falco van Leeuwen en Jochem de With. Op 19 januari heeft de wethouder de prijzen in het gemeentehuis uitgereikt.

Bedankt allemaal voor jullie prachtige kleurplaat. We laten ze nog een hele poos voor de ramen van het gemeentehuis hangen, zodat iedereen kan zien hoe goed jullie je best hebben gedaan.
 

Aftrap Nunspeet 50 jaar - hijsen van de gemeentevlag

Donderdag 16 december 2021 is voorafgaand aan de laatste gemeenteraadsvergadering van 2021 de gemeentevlag gehesen door burgemeester Van de Weerd. Deze vlag zie je het hele jaar door op allerlei locaties. De lantaarnpalen bij de toegangswegen van alle kernen worden feestelijk aangekleed in de vorm van een jubileumbanner.

Zelf ook deze vlag aanschaffen? De vlag is te koop bij het kantoor van VVV/Nunspeet uit de Kunst.
 

Contact