Sportpark De Wiltsangh

Sportpark De Wiltsangh gaat op de schop. In juni 2017 heeft de gemeenteraad van Nunspeet besloten over te gaan tot revitalisering (herinrichting) van het sportpark, inclusief de bouw van een nieuw zwembad, met sport- en turnhal op het sportpark.

Wat moet u weten

Op de huidige locatie van sportpark De Wiltsangh zijn vijf sportverenigingen vertegenwoordigd en deze vormen daarmee het ‘sportieve hart’ van de kern Nunspeet. Het complex, de wegen en de verlichting zijn verouderd. Meerdere knelpunten in het gebruik en toegankelijkheid van het sportpark worden ervaren.

Ook de huidige locatie van sport- en recreatiecentrum De Brake aan de Oosteinderweg is aan vervanging toe. Na een intensief voortraject, waarbij verschillende toekomstscenario’s in beeld zijn gebracht, heeft de gemeenteraad in juni 2016 uiteindelijk besloten over te gaan tot nieuwbouw van een zwembad, sporthal en turnhal. Een jaar later (in juni 2017) heeft de gemeenteraad besloten om Sportpark De Wiltsangh te realiseren.

Er is een inrichtingsplan ontwikkeld voor de revitalisering van het sportpark met aandacht voor de sportvelden, accommodaties van de verenigingen en een vlekkenplan voor parkeren en fietsen.

Updates

Dag van de bouw

29 april 2022
Op zaterdag 18 juni aanstaande is de Dag van de Bouw. In samenwerking met de aannemer en installateur zullen wij de bouwplaats op De Wiltsangh voor publiek openstellen. Het is een unieke kans om alvast een kijkje te nemen in het nieuwe zwembad met sport- en turnhal. Tijdens het bezoek krijgt u een goede indruk van het project. Een sporthal van 48 meter, een aparte turnhal en een zwembad met wedstrijdbad, doelgroepenbad en een uitgebreid recreatiegedeelte. Ook de bandenglijbaan en familieglijbaan zijn zichtbaar. Bovendien krijgt u de kans om in de kelder te kijken waar alle techniek is gehuisvest, waaronder ook het chloorvrije gedeelte. Het bezoekje is een aanrader.

Beeld en geluid

27 januari 2022
Voor de nieuwbouw van het zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh hebben wij allerlei communicatiemomenten. In het begin moesten we nog van ver komen. Er was een verhaal ontstaan van enkel een nieuw te bouwen wedstrijdbad. Gaandeweg hebben we met beeld en geluid het verhaal kunnen ombuigen. Want we bouwen aan een volwaardig zwembad met groter wedstrijdbad, een apart doelgroepenbad en een volledig recreatief gedeelte. Het recreatief gedeelte bestaat onder meer uit een whirlpool, bandenglijbaan en stoomcabine. 

Ook zetten we het doelgroepenbad (met een volledig verstelbare bodem) en het wedstrijdbad multifunctioneel in. In het wedstrijdbad (met voor de helft een verstelbare bodem) gaan we interactief zwemmen toepassen. Een projector zorgt voor digitale aankleding van het water met bijvoorbeeld een onderwaterwereld of een spelletje. Er zijn onder andere fonteinen voorzien zodat er allerlei thema’s mogelijk zijn. Het nieuwe complex op De Wiltsangh moet straks een waardige vervanger zijn van het sport- en recreatiecentrum De Brake. 
Naast een vernieuwend en groot zwembad komt er ook een grote sporthal en aparte turnhal. De gemeente investeert fors in de voorziening én in de toekomst. Het is een energieneutraal complex en dankzij de ligging op het sportpark gaan er mooie verbindingen ontstaan. Het biedt kansen voor iedereen door gebruik te maken van elkaars faciliteiten (ook voor de buren op bedrijventerrein De Kolk). Met enthousiasme hebben we het project vlot getrokken en vorderen we in het bouwproces. Door af en toe wat mooie beelden te delen, hopen we iedereen alvast warm te maken.

Filmpje stand van zaken

29 september 2021

Updates

10 september 2021
Afgelopen maanden zijn er twee nieuwe korfbalvelden aangelegd en is er een nieuw kunstgras toplaag voor de voetbal zo goed als gereed. Ook is de aanbesteding voor een nieuwe fietscrossbaan gestart. Daarnaast zijn we met de tennisvereniging in gesprek over de accommodatie en ook voor de mixed hockeyclub is De Wiltsangh de thuisbasis. 

Naast de huidige vijf verenigingen komen er op Sportpark De Wiltsangh onder meer de zwem- en poloclub, de gymnastiekvereniging, het zaalvoetbal, de bridgeclub, badminton en Nunspeet Beweegt.

Het sportcomplex is straks energieneutraal, maar heeft nog veel meer ‘extra’s’ te bieden:

  • Het wedstrijdbad gaat van 5-baans naar 6-baans met voor de helft een verstelbare bodem.
  • Het doelgroepenbad is iets groter dan het huidige ‘pierenbad’ met 15 bij 8 meter. Het is voorzien van volledige verstelbare bodem zodat alle doelgroepen van jong tot oud er terecht kunnen. Ook is rekening gehouden met een tillift.
  • Het is een primeur door in een openbaar toegankelijk binnenbad chloorvrij zwemmen toe te passen. We zijn bezig met een ontheffing, omdat de zwemwaterwet (nu nog) chloor voorschrijft.
  • Ook op recreatie is niet bezuinigd en er komt een whirlpool, stoomcabine, een familieglijbaan en een unieke bandenglijbaan.
  • Het kleuterbad/waterspeeltuin gaat van 30 m2 in De Brake naar 35 m2 op De Wiltsangh.
  • Het recreatiebassin is nu 115 m2 (exclusief stroomversnelling) en gaat naar 135 m2.
  • Daarnaast zijn alle baden (wedstrijdbad, doelgroepenbad en recreatiebad) in te zetten voor recreatief zwemmen door gebruik te maken van interactief (thema)zwemmen, van (opblaas)elementen, fonteinen, 3D-projecties tot beweegbare bodems.

Onthulling bouwbord De Wiltsangh

31 mei 2021
Vrijdag 28 mei werd het bouwbord onthuld van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh. Onder toeziend oog van het bouwteam en wethouder Mark van de Bunte onthulden Sportbedrijf Nunspeet en Slangen + Koenis architecten het bord. Het bouwteam, de sportverenigingen en een afvaardiging van de gemeenteraad werden - elk in een eigen tijdslot vanwege de coronamaatregelen - langs het bouwterrein geleid.

Alle organisaties lieten een voorwerp of herinnering achter in de ‘Box of Memories’. Dit voorwerp symboliseert de betreffende sport, organisatie of bijdrage aan het project. Het idee is dat de box onder het nieuwe sportcomplex wordt geplaatst om zo het verleden een toekomst te geven.

Deze week start de Van Norel Bouwgroep met de bouw van het sportcomplex. De ingebruikname staat gepland voor het najaar van 2022.


Voorbereiding

Update 23 april 2021
Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte schrijft op 23 april zijn blog over de start van de Wiltsangh. Hij beschrijft uitgebreid wat er allemaal in het nieuwe sport- en recreatiecomplex komt. Lees zijn blog.


Handtekeningen gezet voor nieuw sport- en recreatiecentrum De Wiltsangh

16 maart 2021
Wethouder Mark van de Bunte en directeur Hans van Norel van bouwbedrijf Van Norel uit Epe hebben vanmiddag de overeenkomst getekend voor de bouw van een nieuw zwembad met sporthal en turnhal In Nunspeet. Naar verwachting zal in de loop van mei de bouw starten. De ingebruikname van het sport- en recreatiecomplex staat gepland voor het najaar van 2022.

Wethouder Van de Bunte is blij met deze stap: “De handtekening betekent de start van een prachtig bouwproces. Ik heb het volste vertrouwen in de ‘bouwers’. We kunnen niet wachten om te beginnen”.  Directeur Hans van Norel van de Van Norel Bouwgroep zegt trots te zijn op deze opdracht: “We gaan in Nunspeet het mooiste zwembad van de Veluwe bouwen”. 

De installatietechniek in het nieuwe complex zal worden verzorgd door het Nunspeetse bedrijf Hellebrekers Technieken.


Voornemen gunning bouwopdracht

23 februari 2021
Het gemeentebestuur van Nunspeet heeft het voornemen bouwbedrijf Van Norel uit Epe het nieuwe zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh te laten bouwen.


Nieuwe aanbesteding

6 november 2020

Het gemeentebestuur van Nunspeet gaat de bouw van het nieuwe zwembad, sport- en turnhal op De Wiltsangh opnieuw aanbesteden.


Op zoek naar andere bouwkundige aannemer

23 september 2020

De gemeente is van mening dat er onvoldoende uitwerking is gegeven aan de gewenste nieuwbouwplannen. Pogingen tot aanpassingen hebben niet tot het gewenste resultaat geleid.


Starthandeling uitgesteld

26 augustus 2020
De geplande starthandeling voor de bouw van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh in Nunspeet op 31 augustus aanstaande wordt uitgesteld.


Chloorvrij zwemmen

21 april 2020
Chloorvrij zwemmen. Die optie wil het college van burgemeester & wethouders van Nunspeet openhouden voor het doelgroepenbad in het nieuw te bouwen sport- en recreatiecomplex De Wiltsangh.

Om medio augustus 2020 te kunnen starten met de bouw moet hier in de vergunningaanvraag al rekening mee worden gehouden. Het ontwerp en de inrichting van het nieuwe sport- en recreatiecomplex moeten daarvoor duidelijk zijn. Voor het doelgroepenbad gaat men bouwkundig vooralsnog uit van chloorvrij zwemmen.

Samenwerken met de provincie

Om het chloorvrij zwemmen in het doelgroepenbad definitief toe te passen, is samenwerking met de provincie Gelderland noodzakelijk. Concreet is een ontheffing voor de wet Hygiëne en Veiligheid in Bad- en Zweminrichtingen (WHVBZ) nodig. Chloor is in de wet namelijk een verplichte toevoeging aan het zwemwater. Ook vraagt de gemeente cofinanciering van de provincie om chloorvrij zwemmen als primeur te kunnen bewerkstelligen in het nieuw te bouwen zwembad. 

Innovatief

Het nieuwe zwembad op De Wiltsangh behoudt de mogelijkheid om als eerste openbare binnenbad chloorvrij zwemmen aan te bieden. Verantwoordelijk wethouder Mark van de Bunte:

“De mogelijkheid van chloorvrij zwemmen in Nunspeet is een mooi voorbeeld van lokaal innovatief ondernemerschap. Het past in het beeld dat wij als gemeente en als regio sterk zijn in de maakindustrie en de techniek.”


Werkzaamheden op De Wiltsangh

24 december 2019
Volgens planning start in de zomer van 2020 de bouw van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal op De Wiltsangh. Voordat men start met de bouw vinden er werkzaamheden plaats om de locatie van de nieuwbouw bouwrijp te maken. Vanaf 6 januari 2020 start de firma Van Asselt uit Elspeet met deze voorbereidende werkzaamheden.

Het bouwrijp maken omvat het opruimen van het oude kunstgrasveld van de korfbal en het ontmantelen van de parkeerplaats bij de fietscross. Op de beoogde locatie van het nieuwe zwembad met sport- en turnhal wijken begroeiing en bomen. Voor het verwijderen van het groen geldt een herplantingsplicht.

Om de bouwwerkzaamheden veilig en afgeschermd te laten plaatsvinden, wordt tijdelijk een hekwerk geplaatst tussen de speelvelden van het sportpark en de bouwplaats. Het streven is om de locatie bouwrijp te maken voor 1 april 2020. Vervolgens wordt de bouwplaats verder ingericht en gaat in de zomer de schop voor de nieuwbouw in de grond.

Bezoekers van de fietscross kunnen de auto parkeren op de parkeerplaatsen bij de voetbal en tennis/hockey.

Sportparkmanager

Sinds mei 2019 is er op sportpark de Wiltsangh een sportparkmanager actief. De sportparkmanager, Annemarie van Deelen, is verantwoordelijk voor het duurzaam versterken van de maatschappelijke functie van het sportpark en het optimaal benutten van de capaciteit. De sportparkmanager ontwikkelt activiteiten, brengt partijen bij elkaar en denkt mee met (maatschappelijke) partijen om tot juiste sport- en beweegmogelijkheden te komen. Daarnaast is  Annemarie van Deelen het gezicht en lokale aanspreekpunt voor verenigingen, samenwerkingspartners, omwonenden, gemeente, bedrijven, welzijns- en onderwijsinstellingen.  Annemarie maakt deel uit van het Team Nunspeet Beweegt en is ondergebracht bij Sportbedrijf Nunspeet.

De sportparkmanager wordt medegefinancierd door de provincie Gelderland vanuit de subsidie Vitale Sportparken en Open Clubs.

Heeft u vragen voor de sportparkmanager? Neem gerust contact op.
Sportparkmanager
Annemarie van Deelen
a.vandeelen@sportbedrijfnunspeet.nl

Contact