Op 25 mei a.s. van 10u tot 14u houdt de gemeente Nunspeet een Open Huis. Er is van alles te zien en te doen. Meer informatie.

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)

Jongeren hebben de toekomst. Als gemeente(n) op de Noord-Veluwe vinden we het dan ook belangrijk dat onze jongeren gezond, positief en veilig opgroeien. En dat zij allemaal de kans krijgen om zich te ontwikkelen. Waar dan ook: thuis, op school, in de vriendenkring én in hun vrije tijd. Dat gaat om lekker in je vel zitten, maar ook om de kans op roken, drank- en/of drugsgebruik zo klein mogelijk te houden.

Op donderdag 30 mei van 15.30 tot 17.00 vindt de lokale aftrap van OKO in Nuborgh Veluvine plaats. Dan praten we over hoe we in Nunspeet met deze speerpunten aan de slag gaan. Wil jij meedenken en vooral meedoen? Meld je aan.

OKO

‘Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO)’ helpt gemeenten om op basis van cijfers over de lokale jeugd te werken aan gezonde en gelukkige jongeren. Hiermee hopen gemeenten te voorkomen dat zij alcohol of drugs gebruiken of roken. De aanpak wordt door de gemeente uitgevoerd, samen met partners uit de gemeente die betrokken zijn bij opgroeiende jeugd. Denk hierbij aan scholen, (sport)verenigingen, GGD, welzijnsorganisaties, huisartsen, Centrum voor Jeugd & Gezin, Tactus Verslavingszorg e.d.

Maar ook als gemeenten werken we samen. Jongeren houden zich niet aan de gemeentegrenzen. Veel jongeren gaan in buurtgemeenten naar school of genieten daar van hun vrije tijd. Daarom werken we samen met Elburg, Oldebroek, Harderwijk, Ermelo en Putten.

OKO is gebaseerd op een preventiemodel dat in IJsland heel succesvol is:

“In IJsland zijn ze al heel ver met een community-aanpak om het welbevinden van jongeren te verbeteren en middelengebruik te voorkomen. De school speelt hierin een belangrijke rol. Samen met de school, ouders, gemeente en andere lokale partners wordt gewerkt aan een veilige omgeving voor jongeren, op alle plekken waar zij veel tijd doorbrengen. Wij kunnen veel leren van hun succesvolle aanpak.” - Jeroen de Greeff - Projectleider Opgroeien in een Kansrijke Omgeving

Hoe gaan we hiermee aan de slag?

Als gemeente brengen we ouders en lokale partners bij elkaar, zodat een community ontstaat rondom opgroeiende jongeren. Samen doorlopen we elke twee jaar de aanpak, waarbij we in het najaar van 2023 zijn gestart met de monitoring.

  1. Monitoring: jongeren in het voortgezet onderwijs vullen een vragenlijst in over hoe ze zich voelen. Ze geven daarin aan in hoeverre ze alcohol, drugs of tabak gebruiken en of zij de risicofactoren inzien. Dit gebeurt via de jeugdgezondheidsmonitor van de GGD.
  2. Dialoog: de resultaten bespreken we vervolgens met elkaar. Wat vinden we van de cijfers en waar willen we wat aan doen?
  3. Beleidsvorming: we kiezen mét samenwerkingspartners de best passende en werkende aanpak en activiteiten (bestaand of nieuw).
  4. Uitvoering: we voeren de aanpak uit en organiseren activiteiten om de jongeren én hun directe omgeving (verder) op weg te helpen. Uiteraard in samenwerking met de jongeren zelf, buurtgemeenten, ouders/verzorgers, maar ook scholen en andere organisaties uit de regio.

Elke twee jaar vindt een evaluatie plaats en vervolgens monitoren we opnieuw. Zo houden we continu in de gaten of de gekozen aanpak werkt.

Dialoogsessie 17 april 2024

Op 17 april was de eerste dialoogsessie OKO; een bijeenkomst over het creëren van een gezonde, positieve en veilige leefomgeving voor onze jongeren. Er waren zo'n 75 mensen aanwezig die vanuit verschillende rollen betrokken zijn bij jongeren: professionals, ouders en andere belangstellenden. De GGD presenteerde alvast de eerste resultaten van de GGD gezondheidsmonitor; een monitor die eens per twee jaar wordt uitgezet onder de scholieren in het voortgezet onderwijs. Hoe gaat het met onze jongeren, wat valt op en waarmee gaan we aan de slag. De speerpunten voor de komende 2 jaar zijn:

  • Werken aan een veilig schoolklimaat
  • Ouders zo vroeg als mogelijk ondersteunen in hun rol als opvoeder
  • Ouders brengen tijd door met hun kind

Meer over OKO?

Opgroeien in een Kansrijke Omgeving is een Nederlandse aanpak, die gebaseerd is het IJslandse preventiemodel. Dit model is gebaseerd op wetenschappelijke inzichten om middelengebruik (alcohol, tabak en drugs) door jongeren te voorkomen. Hiermee wordt de mentale gezondheid verbeterd. Meer informatie over OKO en het preventiemodel lees je op de website van het Trimbos Instituut.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)