Naamgebruik wijzigen

Gaat u trouwen, uw partnerschap laten registreren, scheiden of uw partnerschap ontbinden? U kunt zelf bij de gemeente aangeven hoe overheidsinstanties u voortaan kunnen aanschrijven. Dit heet naamgebruik. Een wijziging in uw naamgebruik kunt u online doorgeven.

Wat u moet weten

Keuzes naamgebruik

U kunt kiezen voor het gebruik van:

  • Eigen achternaam
  • Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner
  • Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner vóór de eigen achternaam
  • Achternaam echtgenoot, echtgenote of geregistreerd partner na de eigen achternaam

Als u geen keuze maakt, wordt u aangeschreven met uw eigen achternaam.

Overheidsinstanties zoals de Belastingdienst en pensioenfondsen krijgen de wijziging van het gebruik van uw achternaam van ons door. Andere instanties zoals banken en verzekeringsmaatschappijen moet u zelf op de hoogte brengen dat u een andere achternaam gaat gebruiken.

Officiële achternaam blijft

U verandert alleen het gebruik van uw achternaam. Uw officiële achternaam (geslachtsnaam) blijft hetzelfde. Op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, blijft altijd uw officiële achternaam staan, eventueel aangevuld met de achternaam van de partner.

Achternaam of voornaam wijzigen

Als u uw achternaam wilt wijzigen (dus niet alleen het gebruik van uw achternaam), dient u een verzoek in bij het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Hiervoor gelden strenge voorwaarden.

Als u uw voornaam wilt wijzigen, dient u een verzoekschrift in bij de rechtbank. U heeft dan een advocaat nodig. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de rechtbank bij u in de buurt.

Kosten

Aan het wijzigen van het gebruik van uw achternaam zijn geen kosten verbonden.