Witgoedregeling

Vanaf januari 2024 is er voor mensen met een laag inkomen de witgoedregeling. Mensen die vanwege een laag inkomen moeilijk nieuw, duurzaam witgoed kunnen kopen, zoals een koelkast of wasmachine, komen in aanmerking voor de witgoedregeling. Het is een vervangingsregeling. Dit betekent dat alleen oud en kapot witgoed vervangen kan worden.

Accordion item is ingeklapt

Huishoudens in de gemeente Nunspeet kunnen vanaf 1 januari 2024 een aanvraag doen om één verouderd en/of kapot witgoedapparaat te laten vervangen. De gemeente Nunspeet stelt hiervoor witgoedvouchers beschikbaar. Deze vouchers kunnen alleen worden uitgegeven bij de door de gemeente aangegeven leverancier van witgoedproducten.

Accordion item is ingeklapt
 • U woont in de gemeente Nunspeet.
 • U bent 18 jaar of ouder en woont zelfstandig.
 • U heeft een geldig Nederlands identiteitsbewijs of een geldige verblijfsvergunning.
 • Uw netto-inkomen (en dat van uw partner) was - minimaal drie maanden voor u deze aanvraag doet - lager dan het bedrag hieronder genoemd (130% van de bijstandsnorm):

- Alleenstaande (niet-gepensioneerd)  :
€ 1.668,98 (inclusief vakantietoeslag) per maand

- Alleenstaande (gepensioneerd)    :
€ 1.853,49 (inclusief vakantietoeslag) per maand

- Gehuwden (niet-gepensioneerd):
€ 2.384,26 (inclusief vakantietoeslag) per maand

- Gehuwden (wel gepensioneerd):
€ 2.514,18 (inclusief vakantietoeslag) per maand

 • U heeft een witgoedapparaat dat aan vervanging toe is.
 • U ontvangt één witgoedvoucher per huishouden.

 

Accordion item is ingeklapt

Nadat de gemeente heeft vastgesteld dat u tot de doelgroep behoort, komt er een onafhankelijke partij (Sobolt) bij u thuis om te beoordelen of en welk witgoed van u in aanmerking komt voor vervanging. Het witgoed komt in aanmerking als:

 • het witgoed ouder is dan 10 jaar;
 • het witgoed kapot is; of
 • het witgoed niet meer goed werkt zodat er veel energie verloren gaat.

Als u geen witgoed heeft dat in aanmerking komt, wordt de aanvraag niet toegekend.

De witgoedvoucher is alleen geldig  voor de aanschaf van:
a. Koelkast (tafelmodel), label D of hoger;
b. Vriezer (tafelmodel), label D of hoger;
c. Koel- vriescombinatie, label D of hoger;
d. Wasmachine, label D of hoger;
e. Droger, vanaf label A of hoger (een droger komt alleen in aanmerking als geen van de andere bovenstaande witgoederen in aanmerking komt voor vervanging).

Het kan zijn dat er in 2022 al een energiecoach van Sobolt bij u thuis is geweest. Sobolt heeft wellicht al een uitvraag bij u gedaan of u witgoed heeft dat vervangen dient te worden. Als u dit heeft aangegeven, dan heeft Sobolt al beoordeeld welk van uw witgoed in aanmerking komt voor vervanging. In dat geval komt Sobolt niet opnieuw bij u thuis voor een beoordeling.

Accordion item is ingeklapt

Voldoet u aan de voorwaarden:

 • Dan kennen wij u een witgoedvoucher toe met een waarde van € 750,-- (maximaal één per huishouden). Deze voucher is alleen te besteden bij de door de gemeente aangewezen leverancier;
 • Koopt u witgoed dat duurder is dan € 750,--? Dan betaalt u het bedrag boven de € 750,-- zelf;
 • De witgoedvoucher is alleen te gebruiken voor de aankoop van witgoed en is niet inwisselbaar voor geld (ook niet als u niet het volledige bedrag van € 750,-- gebruikt);
 • De voucher is na toekenning een half jaar geldig. 

Accordion item is ingeklapt

De witgoedregeling kan vanaf 1 januari 2024 tot uiterlijk 30 juni 2024 worden aangevraagd via deze website.

Aanvraagformulier (DigiD).

Let op! Er zit een technische storing in het DigiD-formulier. Mocht het niet lukken om digitaal de aanvraag in te dienen, kunt u de aanvraag doen via het aanvraagformulier witgoedregeling (pdf, 100.56 KB).

Accordion item is ingeklapt

De Witgoedregeling is aan te vragen tot en met 30 juni 2024. De gemeente Nunspeet heeft een maximaal totaalbedrag voor deze regeling beschikbaar gesteld. Als dit bedrag bereikt is, kan de gemeente deze regeling eerder stoppen. 

Accordion item is ingeklapt

Wilt u meer weten over de witgoedregeling of heeft u vragen? Neem contact op via het contactformulier of bel (0341) 25 99 11

Contact