Een CO-melder kan je leven redden

Bij het stoken in huis komt koolmonoxide (CO) vrij. Je ruikt en ziet dit niet. De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken erg op een griepje. Ze worden daardoor vaak te laat herkend.

Wees voorbereid en hang een CO-melder op

Een CO-melder kan je op tijd waarschuwen voor een tekort aan zuurstof in de lucht. Hoe je de melder ophangt hangt af van de ruimte waarin je deze plaatst. In een ruimte met een verbrandingstoestel, zoals een cv-ketel, hang je de melder aan het plafond. In een ruimte zonder verbrandingstoestel, zoals in de slaapkamer, hang je de CO-melder minimaal op ademhoogte.

Naast het ophangen van een CO-melder is goed ventileren ook van belang. Zorg er altijd voor dat er voldoende zuurstof in huis komt. Zet dus regelmatig een raam op een kier.

Herken jij een CO-vergiftiging?

Bekende symptomen van een CO-vergiftiging zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, overgeven en wazig zien. Een zeer ernstige vergiftiging kan leiden tot een hartstilstand of zelfs coma. Herken je symptomen, maar twijfel je of het een CO-vergiftiging is? Dan kunnen twee simpele vragen helpen: worden de klachten minder als ik buiten ben? Waar in huis kreeg ik de klachten als eerst? Als de klachten minder worden als je buiten bent én je de klachten binnen een specifieke ruimte in huis kreeg, dan is er waarschijnlijk sprake van een CO-vergiftiging.

Wat doe je bij een mogelijke CO-vergiftiging?

Vermoed je dat er koolmonoxide in een ruimte is?

Neem dan de volgende stappen:

  1. Waarschuw direct anderen in huis.
  2. Ga zo snel mogelijk naar buiten. Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk frisse lucht kunt inademen. Zorg ook dat de anderen in huis naar buiten gaan.
  3. Bel 1-1-2. Ook als je denkt dat bij iemand anders koolmonoxide vrijkomt. Ga nooit zelf naar binnen.

Voorkom een CO-vergiftiging – plaats een CO-melder

Een CO-melder kan je leven redden. Bij het vrijkomen van CO geeft de melder een waarschuwing, zodat je actie kunt ondernemen. Kijk op de verpakking van de CO-melder waar je deze moet ophangen.

Een CO-vergiftiging kan door verschillende oorzaken ontstaan:

  • Een slecht onderhouden, defect of verkeerd gemonteerd verwarmingstoestel.
  • Verkeerde manier van stoken.
  • Verbranding van gas, olie of hout in een afgesloten ruimte.
  • Onvolledige verbranding in een pelletkachel.
  • Beschadigde of verkeerd geïnstalleerde afvoer of schoorsteenkanaal.
  • Kleine, slecht geventileerde ruimte.

Meer informatie

Meer informatie op co-wijzer.nl en brandweer.nl.

Stop CO-vergiftiging, ventileer - controleer - alarmeer

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)