Een vluchtplan kan je leven redden

Om inwoners te helpen snel en veilig te vluchten tijdens een woningbrand heeft Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) een online vluchttest ontwikkeld. De test is op alle mobiele apparaten gratis te doorlopen.

Brand in huis, je hebt 3 minuten om te vluchten bij brand, test jouw vluchtplan op testjevluchtplan.nl

Bij een woningbrand heb je 3 minuten om veilig te vluchten. Steeds meer mensen maken een vluchtplan. Hierdoor zijn ze zich meer bewust van hoe ze veilig hun huis kunnen ontvluchten en wat ze op hun vluchtroute kunnen tegenkomen.

Over het vluchtplan

Bij het maken van een vluchtplan bekijkt een bewoner mogelijke vluchtroutes in huis. Het plan beantwoordt vragen zoals: Welke route is snel en veilig? Liggen er spullen in de weg? Waar is de sleutel van de buitendeur? Waar ontmoeten huisgenoten elkaar als ze buiten zijn? Wie zorgt ervoor dat kinderen en huisdieren in veiligheid worden gebracht? Na het beantwoorden van de vragen is het van belang dat alle huisgenoten de vluchtroute oefenen. Zo weet iedereen zijn rol bij een brand in huis en de snelste manier om veilig naar buiten te komen.

Gratis online vluchttest

Onderdeel van het vluchtplan is het oefenen van het plan. Om deze gemakkelijk te doorlopen ontwikkelde VNOG een online vluchttest. Bewoners kunnen via hun mobiele telefoon of tablet naar de website testjevluchtplan.nl gaan en de stappen doorlopen. Eventuele obstakels of belemmeringen die het vluchten bemoeilijken komen aan het licht. De tips die tijdens de test worden gegeven zijn gemakkelijk op te volgen. Ze zorgen ervoor dat inwoners tips krijgen wat zij zich nog moeten doen bij een brand.

Zelfredzaam & Risicobewust

De vluchttest is onderdeel van het programma Zelfredzaam & Risicobewust van VNOG. Binnen dit programma ontwikkelt VNOG campagnes die erop gericht zijn inwoners te informeren over wat zij zelf kunnen doen om de brandveiligheid in en om het huis te verbeteren. Doel is om het aantal branden, slachtoffers en schade in de regio te verminderen.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)