Nunspeet biedt onderdak

Nunspeet biedt onderdak

Een veilige plek, een dak boven je hoofd en eten. Wij vinden het zo gewoon en vanzelfsprekend. Voor een grote groep vluchtelingen is dat anders. Hun huizen worden kapotgeschoten, bommen en raketten komen neer in hun dorpen en steden, op sommige plekken is er geen elektriciteit en water meer. Mannen helpen mee hun omgeving te verdedigen tegen de Russische agressie en vrouwen, kinderen, opa's en oma's slaan op de vlucht. We zien al wekenlang de ingrijpende beelden op het nieuws. 

Alle gemeenten in Nederland bereiden zich voor op de opvang van een deel van de vluchtelingenstroom. Zo ook Nunspeet. Inmiddels zijn er al veertig weeskinderen met hun begeleiders opgevangen in een hotel, maar ook particulieren stellen bedden beschikbaar. Vele tientallen vluchtelingen hebben zo al onderdak gevonden.

Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe alle initiatieven eensgezind worden ondergebracht bij 'Nunspeet biedt onderdak'. Een enthousiaste groep vrijwilligers vanuit onze samenleving en de gezamenlijke kerken heeft de schouders gezet onder een goede en gecoƶrdineerde organisatie van de opvang. Inmiddels zijn er door particulieren al meer dan 150 'bedden' aangemeld. Daar word ik stil van. 

Deze opvang van vluchtelingen bij particulieren is in principe voor een korte termijn. Daarbij denk ik aan enkele weken. Binnen het gemeentehuis zijn we druk bezig om de mogelijkheden te onderzoeken voor een opvangcapaciteit van circa 200 vluchtelingen voor de middellange termijn, zo tot aan juli. En voor de langere termijn gaan we in gesprek met de regiogemeenten om een goed uitgeruste opvangplek te realiseren. 

De vrijwilligers achter 'Nunspeet biedt onderdak' verzetten veel werk, maar er is meer hulp nodig als de vluchtelingenstroom blijft groeien. Wanneer er daadwerkelijk opvang is, betekent een goede begeleiding ook nog het nodige. Wilt u voor of achter de schermen meehelpen aan het 'onderdak bieden' (ook als u geen bed beschikbaar heeft), meld u dan als vrijwilliger. Dat kan simpel via de website www.nunspeetbiedtonderdak.nl. Dit platform is voor de gemeente in principe het enige aanspreekpunt.   

Ten slotte, ik ben echt trots en dankbaar als ik zie hoe onze lokale samenleving de handen in een slaat om voortvarend de daadwerkelijke opvang op te pakken. Respect voor allen die zich hier voor inzetten. 

Ons diepste verlangen is dat Poetin vandaag nog de oorlog stopt, er een eind komt aan het geweld en de vluchtelingenstroom en er nagedacht kan worden over de wederopbouw en terugkeer. Tot die tijd zullen wij proberen de 
vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen.

Uw en jullie burgemeester, Breunis van de Weerd

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)