Programmabegroting 2024-2027 gepresenteerd

Het college presenteert evenals voorgaande jaren een sluitende Programmabegroting 2024-2027 aan de gemeenteraad.

In de begroting zijn bestaand beleid, nieuw beleid en wensen van de gemeenteraad uit de Perspectievennota opgenomen.

Wethouder Wichert Stoffer: “De eerstkomende jaren hebben we de financiële ruimte om verder te kunnen werken aan de afgesproken doelen uit het Raadsakkoord. We hopen dat het Rijk ook voor de langere termijn de benodigde middelen beschikbaar zal stellen om onze taken als gemeente te kunnen uitvoeren.”

Een sluitende begroting betekent dat de uitgaven en de inkomsten in balans zijn, waardoor de gemeentelijke financiën houdbaar blijven voor de toekomst. De inkomsten van de gemeente komen voor het grootste deel uit de zogenaamde algemene uitkering van de landelijke overheid. Ook de opbrengsten van de onroerend zaak belasting (ozb) vormen een belangrijke inkomstenbron. De komende jaren wordt de ozb jaarlijks met 1% extra verhoogd ten gunste van de reserve onderwijshuisvesting.

Aan de uitgaven zijn, naast het bestaande en reguliere nieuwe beleid, wensen uit de Perspectievennota toegevoegd. Er wordt extra geld besteed aan de aanpak bestaanszekerheid en schulden. Ook het Koersplan Onderwijshuisvesting kan op extra financiële middelen rekenen. Verder wordt extra geïnvesteerd in kunst en cultuur en in regionale samenwerking.

In 2023 is sprake van een flinke prijs- en loonstijging in vrijwel alle sectoren. Deze extra kosten worden nu nog grotendeels gedekt door extra financiële middelen vanuit het Rijk. In december weten we via de circulaire brief van het Rijk of deze compensaties in stand blijven. De begrotingsbehandeling vindt plaats in de raadsvergadering van 26 oktober 2023.

Begroting online inzichtelijk

De begroting - met alle ambities en voornemens - is voor iedereen eenvoudig en volledig inzichtelijk via https://nunspeet.begrotingonline.nl.

 

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)