Tegeltaxi

Tuin vergroenen? Maak gebruik van de tegeltaxi

De gemeente Nunspeet stimuleert haar inwoners om hun tuin groener en klimaatbestendig te maken. Om het vervangen van tegels door groen makkelijker te maken, kunt u gebruikmaken van de tegeltaxi. De ‘Tegeltaxi’ is een gratis ophaalservice die tegels ophaalt die u zelf uit uw tuin verwijdert. Het gaat om halve/hele tegels, betonstraatstenen en klinkers. Een belangrijke voorwaarde is dat u de oude tegels vervangt door waterdoorlatend groen (zoals planten en/of bomen).

Koele en waterbestendige tuin

Wist u dat planten en bomen uw tuin koeler maken? Een koele tuin is fijn tijdens hete zomerdagen. Ook zorgt groen in uw tuin voor een natuurlijke waterafvoer. Dat helpt wateroverlast voorkomen na een enorme stortbui. Met groen maakt u uw tuin dus klimaatbestendig.

Goed voor mens en dier

Groen is daarnaast ook goed voor onze gezondheid en welzijn. We profiteren er niet alleen zelf van, ook kleine dieren en insecten houden van groen. Het is hun leefomgeving. Met een groene tuin bevordert u de biodiversiteit. U draagt daarmee bij aan het behoud van diverse kleine dieren en insecten.

Accordion item is ingeklapt
 • Het doel van de actie is om voor- en achtertuinen te vergroenen ten behoeve van klimaat en biodiversiteit.
 • De tegeltaxi is alleen beschikbaar voor inwoners binnen de bebouwde kom van Nunspeet, Elspeet, Vierhouten en Hulshorst.
 • De tegeltaxi rijdt zes keer in 2024. Dit jaar rijdt de tegeltaxi nog op 5 september en 3 oktober 2024. 
 • Zonder aanmelding via het Tegeltaxi formulier worden de tegels en/of stenen niet opgehaald. Opgave minimaal 3 dagen van tevoren.
 • Op de plaats van de verwijderde tegels en/of stenen komt waterdoorlatend groen. (geen kunstgras)
 • U maakt een foto van de situatie die u wilt vergroenen. Deze voegt u toe bij het Tegeltaxi-formulier.
 • Er mag minimaal 1m2 en maximaal 25m2 verharding worden aangemeld. (1 m2 is bijvoorbeeld 11 tegels van 30 bij 30 cm)
 • U mag alleen tegels en/of stenen aanbieden. Gemengd sloopafval wordt niet mee genomen (bijvoorbeeld puin/beton/grind/grond/zand/asfalt/hout).
 • Leg de tegels maximaal 24 uur van tevoren neer op de door u aangegeven locatie. Deze locatie geeft u door in het Tegeltaxi-formulier uiterlijk voor 7.30 uur op de ophaaldag zelf. Let op dat de tegels geen hinder veroorzaken voor andere gebruikers van de openbare ruimte.
 • Bied uw tegels aan op een plek waar onze vrachtwagen met grijper er makkelijk bij kan. (bijvoorbeeld op de containeropstelplek) De kraan heeft een bereik van ongeveer 5 meter. Stapel ze op in uw voortuin, op de oprit of op straat.
 • Stapel de tegels op, maar niet hoger dan 1,5 meter!
 • Leg de tegels NIET bij, op of achter afvalcontainers, geparkeerde auto's of andere obstakels.
 • Leg de tegels ook NIET onder een boom, lantaarnpaal of tegen een schutting.
 • De gemeente behoudt het recht om in bijzondere gevallen medewerking aan het ophalen van de tegels te weigeren.
 • De gemeente kan binnen 3 maanden na het ophalen van de tegels controleren of u aan de voorwaarden van de actie heeft voldaan. Heeft u dat niet, dan worden de ophaal- en stortkosten bij u in rekening gebracht.
Accordion item is ingeklapt

U kunt zich aanmelden voor de Tegeltaxi via het aanmeldformulier.

Accordion item is ingeklapt

Sinds 1 maart 2021 is er een subsidie beschikbaar voor het verduurzamen van de buitenruimte. De subsidie is erop gericht om wateroverlast en droogte tegen te gaan. Daarbij zorgen de maatregelen dat de tuin koeler blijft tijdens hete zomerdagen.

Meer informatie op de pagina Stimuleringsregeling Klimaatadaptatie.

Contact

Heeft u vragen over de tegeltaxi? Neem contact op met gemeente Nunspeet via telefoonnummer (0341) 25 99 11 of e-mail: tegeltaxi@nunspeet.nl.

Contact