Op 25 mei a.s. van 10u tot 14u houdt de gemeente Nunspeet een Open Huis. Er is van alles te zien en te doen. Meer informatie.

Naamswijziging voornaam

​U kunt de rechter vragen om uw voornaam te wijzigen. Bijvoorbeeld omdat u uw voornaam lelijk vindt of uw voornaam niet meer bij u past, vanwege een geslachtsverandering. U heeft een advocaat nodig om de aanvraag in te dienen.

Stand van zaken van uw aanvraag volgen

U kunt de stand van zaken van uw aanvraag volgen. Log in met DigiD of eHerkenning

Wat u moet weten

Neem eerst contact op met een advocaat. De advocaat dient vervolgens de aanvraag in bij de rechtbank.

Bij minderjarigen moet de wettelijke vertegenwoordiger (een van de ouders of de voogd) het verzoek bij de advocaat indienen.

Beslist de rechter dat uw voornaam gewijzigd mag worden? Dan moet de gemeente uw geboorteakte aanpassen. De rechtbank stuurt daarom de uitspraak naar de gemeente die uw geboorteakte bewaart. Heeft u geen geboorteakte? Dan stelt de rechtbank in Den Haag de gegevens vast voor een geboorteakte.

Aanpassen van documenten

De gemeente registreert uw nieuwe voornaam. Alle overheidsinstanties die gegevens krijgen van de gemeente weten dan ook uw nieuwe voornaam. Aan andere instanties moet u zelf doorgeven dat uw een nieuwe voornaam heeft.

Let op: uw nieuwe voornaam moet op uw identiteitsbewijs staan. Vraag daarom een nieuw paspoort, Nederlandse identiteitskaart en/of rijbewijs aan.

Hoe lang duurt het?

Dit hangt af van de drukte bij de rechtbank.

Beroep indienen

Heeft de rechter uw aanvraag afgewezen? Dan kunt u binnen 3 maanden hoger beroep indienen bij het gerechtshof.

Meenemen

Neem uw geldige identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs) mee.

Kosten

U betaalt de advocaatkosten en griffierecht (rechtbankkosten). De advocaat kan u over de hoogte van de kosten informeren. Eventuele andere kosten voorbehouden.

Meer informatie

Transgenders hoeven niet naar de rechtbank als zij hun voornaam willen wijzigen. Een transgender kan direct terecht bij de gemeente. Wel zijn een aantal documenten nodig, waaronder een verklaring van een arts.

U kunt voor meer informatie terecht in het Klantcontactcentrum of u kunt bellen met telefoonnummer (0341) 25 99 11.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)