Informatie over particuliere en gemeentelijke monumentale bomen

Informatie over particuliere monumentale bomen

Als boomeigenaar bent u verplicht om regelmatig onderhoud aan de boom/bomen uit te voeren; de algemene zorgplicht. Mocht u daar vragen over hebben dan kunt u contact met ons opnemen voor vrijblijvend advies. De gemeentelijke boomspecialist bekijkt dan graag de situatie ter plaatse met u.

Monumentale bomen zijn beschermd. Dat betekent dat u ze niet zomaar mag kappen. Ook het snoeien van meer dan 20% van de kroon en een ingreep als kandelaberen vallen hieronder. De bescherming van monumentale bomen is geregeld in de Bomenverordening van de gemeente
Nunspeet 2021. Voor monumentale bomen geldt dat u altijd een omgevingsvergunning moet aanvragen. Er moeten zwaarwegende redenen zijn voor het verlenen van een dergelijke vergunning. U kunt daarbij denken aan onrechtmatige hinder, gevaarzetting of een zwaargevend algemeen belang.

Om het particuliere bomenbestand op peil te houden, wordt in beginsel bij het kappen van een boom een herplantplicht opgelegd. Als uitgangspunt wordt hiervoor de compensatietabel gebruikt, welke u kunt vinden op de pagina boom kappen. Het bepalen van een herplantplicht is namelijk altijd maatwerk. In sommige gevallen is een herplant niet mogelijk. Er kan dan een geldelijke bijdrage worden gestort in het Herplantfonds.

Naast monumentale bomen geldt ook een kapverbod voor gemeentelijke bomen en bomen in boomzonegebieden met een stamomtrek van 120 cm of groter. Ook voor herplantbomen geldt een kapverbod omdat op herplantbomen een instandhoudingsplicht rust die ingaat vanaf het moment dat ze aangeplant zijn. Onder zwaarwegende omstandigheden kan een omgevingsvergunning worden verleend waarbij eveneens in beginsel een herplantplicht wordt opgelegd.

Buiten de bebouwde kom geldt voor de bescherming van grote boomstructuren en bos de Wet natuurbescherming (voorheen Boswet).

Informatie over gemeentelijke (monumentale) bomen

Het gemeentelijke bomenbestand wordt jaarlijks onderzocht. Het onderhoud van de landschappelijke beplantingen/bosjes bestaat uit een dunning (het kappen om andere beplanting meer ruimte te geven) en het verwijderen van slechte of dode (regulier onderhoud) bomen. De bomen die in aanmerking komen voor dunning of kappen (verwijderen) staan op het Kapplan. Meer informatie over het Kapplan kunt u vinden op de pagina kapplan.

Om het gemeentelijke bomenbestand op peil te houden, geldt voor de gemeente in principe ook dat bij het kappen van een boom een herplantplicht wordt opgelegd. De compensatietabel wordt als uitgangspunt gebruikt en ook hier geldt dat er sprake is van maatwerk. Jaarlijks worden er nieuwe bomen aangeplant. Dat gebeurt soms op dezelfde plek, maar soms ergens anders binnen de gemeente. In sommige gevallen is een herplant niet mogelijk. Er wordt dan een geldelijke bijdrage gestort in het Herplantfonds.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)