Op 25 mei a.s. van 10u tot 14u houdt de gemeente Nunspeet een Open Huis. Er is van alles te zien en te doen. Meer informatie.

Verklaring van huwelijksbevoegdheid

Trouwt u in het buitenland dan kan de ambassade van het land u vertellen welke documenten u nodig heeft. Soms is een verklaring van huwelijksbevoegdheid nodig. Het internationale document verklaart dat u volgens de Nederlandse wet met elkaar mag trouwen. U kunt een verklaring van huwelijksbevoegdheid aanvragen door te bellen naar de gemeente: (0341) 25 99 11.

Wat u moet weten

Een Verklaring van huwelijksbevoegdheid wordt vaak verward met een Ongehuwdverklaring. Een Ongehuwdverklaring is een verklaring van de gemeente dat u niet getrouwd bent.

Een verklaring van huwelijksbevoegdheid kunt u bij de gemeente Nunspeet aanvragen als:

 • U of uw partner de Nederlandse nationaliteit heeft en in de gemeente Nunspeet woont
  of
 • U of uw partner de Nederlandse nationaliteit heeft en de laatste woonplaats in Nederland de gemeente Nunspeet was.

En verder

 • Een verklaring van huwelijksbevoegdheid is 6 maanden geldig.
 • Naast een geldig identiteitsbewijs van u en uw partner kan worden gevraagd om aanvullende originele documenten zoals een geboorte-, echtscheidings- of overlijdensakte of documenten over uw burgerlijke staat en nationaliteit.
 • Documenten die niet in het Nederlands, Engels, Frans of Duits zijn opgesteld laat u eerst in Nederland vertalen door een beëdigd vertaler.
 • Afhankelijk van het land waar de documenten zijn opgemaakt moeten de documenten aan de legalisatievoorschriften voldoen. Op Nederlandwereldwijd.nl ziet u per land welke voorschriften dat zijn.
 • Alle stukken moeten origineel worden ingediend zodat de stukken kunnen worden beoordeeld op echtheid en juistheid/volledigheid van de in de stukken vermelde gegevens. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Houdt u hier alstublieft rekening mee.
 • Wilt u de stukken op het gemeentehuis inleveren, dan moet hiervoor een afspraak gemaakt worden. Neem hiervoor contact met ons op.

Meenemen

Wanneer de verklaring van huwelijksbevoegdheid voor u klaarligt dan moet u het volgende meenemen naar het gemeentehuis:

 • een geldig identiteitsbewijs (identiteitskaart of paspoort) van u en uw partner;
 • geld: u betaalt uw paspoort bij de aanvraag in het gemeentehuis, bij voorkeur met pin.

Meer informatie

Lees meer over de verklaring van huwelijksbevoegdheid op Rijksoverheid.nl.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)