Historie

Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe

Het Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe is het resultaat van de samenwerking door de gemeenten Elburg, Oldebroek Nunspeet, Ermelo en Harderwijk. De archieven van deze gemeenten worden bewaard en beheerd in de respectievelijke gemeentehuizen. Het raadplegen van de archieven is gratis. In overleg kunnen we rondleidingen, lezingen, tentoonstellingen, werklessen voor scholen en andere educatieve activiteiten organiseren. Begeleiding bij historisch onderzoek voor scripties, jubilea en dergelijke behoort tot de mogelijkheden. Indien gewenst kunnen de medewerkers tegen betaling van de verschuldigde leges in opdracht onderzoek verrichten.

Virtuele studiezaal

In de virtuele studiezaal kunt u door de regionale kranten bladeren en inzoomen op de foto’s in de beeldbank. Zo krijgt u een schat aan informatie. U kunt zich ook verdiepen in de mooiste archiefstukken en affiches. In één klik kunt u verschillende collecties raadplegen. Het streekarchivariaat is voor iedereen die iets meer wil weten over de geschiedenis van Nunspeet en 800 jaar historie van de Noordwest-Veluwe.

Bezoekersruimte

U kunt de studiezaal bezoeken op afspraak. Voor vragen of het maken van een afspraak kunt u een e-mail sturen naar info@streekarchivariaat.nl.

Let op: doe uw onderzoek zo veel mogelijk thuis online.

De studiezaal bevindt zich in het streekarchivariaat Noordwest-Veluwe locatie Nunspeet, Markt 1. De openingstijden zijn van maandag tot en met donderdag van 9.00 tot 12.30 (Let op: alleen op afspraak), telefoon: (0341) 25 92 58.
Wij helpen graag bij uw zoektocht naar de geschiedenis over uw gemeente, buurt, familie, school, instelling of vereniging. Het gemeentearchief kan dit soort vragen beantwoorden. Lees meer over het gemeentearchief op streekarchivariaat.nl.

Monumenten

In de gemeente Nunspeet zijn 115 panden op de gemeentelijke monumentenlijst geplaatst. De meeste panden zijn in 1993 op deze lijst geplaatst, waarbij de volgende criteria een rol speelden:

  • de leeftijd van het object (minimaal 50 jaar)
  • het streekeigen karakter
  • een meerwaarde vanwege de architectuur, de sociale en/of culturele historie en de ligging


Daarnaast kent de gemeente 29 panden die op de rijkslijst voor de monumenten zijn geplaatst. Hierbij speelden ook de bovengenoemde criteria een rol, maar zijn de panden bovendien van nationaal belang.

Eigenaren van panden die zijn aangewezen als gemeentelijk of rijksmonument kunnen een beroep doen op monumentensubsidiemogelijkheden van de gemeente, de provincie of de rijksoverheid. Wel moet vaak voor verbouwing of uitbreiding van het pand naast een bouwvergunning ook een monumentenvergunning worden verleend, waarbij beoordeeld wordt of door de verbouwing of uitbreiding het monumentale karakter van het pand geen geweld wordt aangedaan.

Contact

Vandaag bereikbaar van 08:30 tot 16:30 uur