Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw identiteitskaart (ID-kaart) maakt u een afspraak en gaat u naar het gemeentehuis met benodigde documenten. Als de aanvraag voor uw kind is, verwachten we u samen. U betaalt bij de aanvraag, na 5 werkdagen ligt de ID-kaart voor u klaar. De ID-kaart moet u persoonlijk ophalen, dit geldt ook voor kinderen.

Meenemen

  • Al uw identiteitsbewijzen (ID-kaart en paspoort), ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto van maximaal 6 maanden oud die aan de pasfoto-eisen voldoet
  • Geld: u betaalt uw ID-kaart bij de aanvraag in het gemeentehuis, bij voorkeur met pin

Wat u moet weten

Uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Binnen 5 werkdagen ontvangt u daarom een brief met uitleg van DigiD. Kijk voor meer informatie op digiD.nl.

Jonger dan 12 jaar?

  • Bij kinderen tot 12 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven
  • Het toestemmingsformulier (pdf, 150.02 KB) moet vooraf door beide ouders/voogden ingevuld worden, ook wanneer beide ouders/voogden aanwezig zijn bij de aanvraag
  • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd (geen kopie) meebrengen
  • Ook kunt u het toestemmingsformulier digitaal invullen. Omdat uw identiteit direct wordt gecontroleerd hoeft van u geen geldig identiteitsbewijs getoond te worden bij de aanvraag
  • Het kind en tenminste één ouder moeten aanwezig zijn bij de aanvraag en het ophalen van de ID-kaart

Snel nodig

U kunt uw ID-kaart ook met spoed aanvragen. Dit kan dagelijks tot 12.30 uur en op donderdag tot 14 uur. U kunt uw ID-kaart de volgende werkdag ophalen na 11.00 uur. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen?

Geldigheid ID-kaart

Soort ID-kaart Geldig
18 jaar en ouder 10 jaar
Tot en met 17 jaar 5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag heeft. U regelt het bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt het bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen ID-kaart aanvragen in Nunspeet. Op Nederlandwereldwijd.nl vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Soort ID-kaart Prijs Extra kosten spoedaanvraag
18 jaar en ouder € 66,50 € 50,91
Tot en met 17 jaar € 35,40 € 50,91

Contact