Identiteitskaart

Voor het aanvragen van uw identiteitskaart (ID-kaart) gaat u naar het gemeentehuis. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen van hun ID-kaart. U betaalt bij het aanvragen, de ID-kaart ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar. U haalt zelf uw ID-kaart op in het gemeentehuis waar u de aanvraag heeft gedaan. Kinderen moeten aanwezig zijn bij het ophalen van hun ID-kaart.

Meenemen

  • Alle ID-kaarten en paspoorten die u heeft, ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. Let op: pasfoto-eisen. U kunt geen pasfoto's laten maken in het gemeentehuis
  • Geld: u betaalt uw ID-kaart bij de aanvraag in het gemeentehuis, bij voorkeur met pin

Wat u moet weten

Jonger dan 12 jaar?

  • Bij kinderen tot en met 11 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven
  • Als één van de ouders/voogden niet aanwezig kan zijn bij de aanvraag, dan vult deze ouder/voogd vooraf een toestemmingsformulier ouders reisdocument (pdf, 150.02 KB) in
  • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd (geen kopie)

Snel nodig

Heeft u uw ID-kaart snel nodig, dan kunt u een spoedaanvraag doen. Op de dagen dat het gemeentehuis niet in de middag open is, kunt u de spoedaanvraag doen tot 12.30 uur. Op donderdag kunt u uw spoedaanvraag voor 14.00 uur doen. U kunt uw ID-kaart de volgende werkdag ophalen na 11.00 uur. Als u uw oude ID-kaart kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw ID-kaart kwijt of gestolen?

Geldigheid ID-kaart

Soort ID-kaart Geldig
18 jaar en ouder 10 jaar
Tot en met 17 jaar 5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland? En heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag heeft. U regelt het bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt het bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen ID-kaart aanvragen in Nunspeet. Op Nederlandwereldwijd.nl vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Kosten ID-kaart

Soort ID-kaart Prijs Extra kosten spoedaanvraag
18 jaar en ouder € 56,80 € 48,60
Tot en met 17 jaar € 29,95 € 48,60

Contact