Paspoort

Voor het aanvragen van uw paspoort gaat u naar het gemeentehuis. Ook kinderen moeten mee bij het aanvragen van hun paspoort. U betaalt bij het aanvragen. Het paspoort ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar. U haalt zelf uw paspoort op in het gemeentehuis waar u de aanvraag heeft gedaan. Ook kinderen moeten zelf hun paspoort ophalen. U moet eerst een afspraak maken.

Plan alleen een afspraak als het spoed heeft. Een afspraak maken kan alleen per telefoon via (0341) 25 99 11. Online een afspraak inplannen kan tijdelijk niet.

Meenemen

  • ID-kaart en paspoort(en) die op uw naam staan, ook als ze zijn verlopen
  • Een pasfoto. Let op:pasfoto-eisen (een pasfoto wordt altijd tijdens de aanvraag beoordeeld, en kan afgekeurd worden als deze niet aan de pasfoto-eisen voldoet). U kunt geen pasfoto's laten maken in het gemeentehuis
  • Geld: u betaalt uw paspoort bij de aanvraag in het gemeentehuis, bij voorkeur met pin

Wat u moet weten

Jonger dan 18 jaar?

  • Bij kinderen tot 18 jaar moeten beide ouders/voogden toestemming geven
  • Als één van de ouders/voogden niet aanwezig kan zijn bij de aanvraag, dan vult deze ouder/voogd vooraf een toestemmingsformulier ouders reisdocument (pdf, 150.02 KB) in
  • Geldige identiteitsbewijzen van beide ouders of voogd (geen kopie)

Snel nodig

Heeft u uw paspoort snel nodig dan kunt u een spoedaanvraag doen. Op de dagen dat het gemeentehuis niet in de middag open is, kunt u de spoedaanvraag doen tot 12.30 uur. Op donderdag kunt u uw spoedaanvraag voor 14.00 uur doen. U kunt uw paspoort de volgende werkdag ophalen na 11.00 uur. Als u uw oude paspoort kwijt bent, kan de spoedaanvraag langer duren. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Kwijt of gestolen

Is uw paspoort kwijt of gestolen?

Geldigheid paspoort

Soort paspoort Geldig
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder 10 jaar
Paspoort voor jongeren t/m 17 jaar 5 jaar

Reizen met kinderen

Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Reist u met uw kinderen naar het buitenland en heeft u een andere achternaam, dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole. U heeft een bewijs nodig dat u de ouder bent of het ouderlijk gezag heeft. U regelt dit bij de Marechaussee.

Reist u met een kind naar het buitenland waarover u niet het gezag heeft? Dan moet u kunnen aantonen dat u toestemming heeft van de personen die het gezag over het kind hebben. U regelt dit bij de Marechaussee.

U woont in buitenland

U kunt geen paspoort aanvragen in Nunspeet. Op Nederlandwereldwijd.nl vindt u hoe u dit regelt.

Kosten

Soort paspoort Prijs Extra kosten spoedaanvraag
Paspoort vanaf 18 jaar en ouder € 73,20 € 49,86
Paspoort voor jongeren t/m 17 jaar € 55,35 € 49,86

Contact