Ommetjes

De Ommetjes zijn wandelroutes in de gemeente Nunspeet, dwars door de prachtige natuurgebieden, landgoederen, waar mogelijk door het boerenland en bij voorkeur over onverharde wegen. Veel oude voetpaadjes zijn opgespoord en de combinatie van landschap en cultuurhistorie laat zowel recreanten als bewoners kennismaken met een stukje geschiedenis van de omgeving.

Praktische informatie

  • Bordjes met pijlen wijzen u de weg. De nummers op de plattegrond, verkrijgbaar bij de VVV-kantoren, verwijzen naar de bezienswaardigheden langs de route. Meer informatie op nunspeetuitdekunst.nl.
  • De wandeling is niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen, vanwege de onverharde en smalle paden. In geval van regen wordt waterdicht schoeisel aanbevolen.
  • Het wandelpad loopt over terrein waar ook soms wild beschutting vindt. Om de dieren niet te verstoren en om verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden niet toegestaan.
  • Betreden op eigen risico: de route komt over particulier terrein. De eigenaren hebben toestemming gegeven om over hun land te gaan. Zij vertrouwen erop dat u geen afval achterlaat en hun eigendom respecteert.

Elspeet

Ommetje ’t Kuierpaodje’

’t Kuierpaodje is een wandeling door Elspeet. U wandelt over oude ‘kerken’wegen en zandweggetjes over de heide en door het bos. De afstand is 5 kilometer. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandeling Over Velden en Kampen. U kunt vanaf het startpunt ook naar Vierhouten lopen. U volgt eerst de route Over Velden en Kampen en komt dan aan de noordkant van Elspeet vanzelf de markering naar Vierhouten tegen.

Ommetje ‘Over Velden en Kampen’

Over Velden en Kampen is een wandeling rondom het mooie dorp Elspeet. U wandelt over oude paden en zandweggetjes dwars over de heide en oude akkers. De afstand is 13 kilometer. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandeling ’t Kuierpaodje. U kunt vanaf het startpunt ook naar Vierhouten lopen. U volgt eerst de route Over Velden en Kampen en komt dan aan de noordkant van Elspeet vanzelf de markering naar Vierhouten tegen.

Hulshorst

Ommetje ‘Rondommetje Hulshorst’

De afstand is 4,5 km. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandelroute Van Horst naar Zee.

Ommetje ‘Van Horst naar Zee’

De afstand is 12 km. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandelroute Rondommetje Hulshorst.

Nunspeet

Ommetje ‘Het Bekenpad’

Het Bekenpad is een afwisselende route over veel boerenland in het buitengebied van Nunspeet. U wandelt door diverse landschappen, van de dennenbossen op de Veluwe via het coulisselandschap naar het open veenweidegebied langs de randmeerkust. De afstand is 8,5 km. Het is mogelijk om deze route te combineren met andere Veluwse Randmeerroutes.

Let op, deze route is tijdelijk op sommige onderdelen minder goed tot slecht begaanbaar.

Ommetje ‘Het Bijsselsepad’

Het Bijsselsepad is een prachtige wandeling door het mooie buitengebied van Nunspeet. U wandelt over de Bijsselsche enk, langs de Biesselerbeek en door het gebied de Lage Bijssel. De afstand is 8,5 km. Het is mogelijk om deze route te combineren met andere Veluwse Randmeerroutes.

Vierhouten

Ommetje ‘Door het bos’

De wandeling Door het Bos neemt u mee over oude karrensporen, door holle wegen en door de hoger gelegen bossen ten oosten van het dorp Vierhouten. Via de oude enk wandelt u weer terug naar het dorp. De afstand is 9 kilometer. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandeling Over de Vodseberg.

Ommetje ‘Over de Vodseberg’

De wandeling Over de Vodseberg neemt u mee door het bos en over de hei. U wandelt langs de Ossenkolk en de Nunbeek en via de Paasheuvel weer terug naar het dorp Vierhouten. Misschien ziet u de schaapskudde! De afstand is 7,5 kilometer. Het is mogelijk om deze route te combineren met de wandeling Door het Bos of Om de Enk.

Vrijwilliger worden?

Om de Ommetjes mogelijk te blijven maken, zijn we afhankelijk van enthousiaste vrijwilligers. Deze vrijwilligers lopen elk kwartaal een Ommetje, voeren waar nodig (lichte) onderhoudswerkzaamheden uit en geven aandachtspunten door aan de coördinatoren.

Houd je van wandelen in de prachtige natuur van de gemeente Nunspeet en wil je hier graag je steentje aan bijdragen? Word dan vrijwilliger bij de Ommetjes! Meld je nu aan via het aanmeldformulier en het Steunpunt Ommetjes neemt contact met je op.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact