Waardig Ouder Worden

De gemeente Nunspeet wil een gemeente zijn waarin ouderen zich gezien en gewaardeerd voelen. Dat ouderen goede zorg en liefdevolle aandacht krijgen en kunnen blijven meedoen. Dit doen we met elkaar. Daarom hebben we in samenwerking met de Samenwerkende Bond voor Ouderen (SBON), een lokaal Manifest Waardig ouder worden opgesteld. Op basis hiervan is een actieplan (pdf, 678.42 KB) opgesteld.

Het doel

Het doel van het manifest is om ouderdom en ouder worden te herwaarderen. Maatschappelijke organisaties worden uitgenodigd om dit manifest te ondertekenen en verbinden zich hiermee aan het netwerk Waardig ouder worden.

Wat doet het netwerk?

Het netwerk draagt bij aan initiatieven en samenwerkingsverbanden die betrekking hebben op 3 thema’s:

  1. Ontmoeting
  2. Langer thuis blijven wonen
  3. Dementie

Organisaties die het manifest ondersteunen, dragen dit uit binnen de eigen organisatie. Bijvoorbeeld door activiteiten ontwikkelen vanuit hun eigen expertise. Zij nemen deel aan bijeenkomsten die worden georganiseerd, om zo aandacht te behouden voor het manifest en de drie thema’s. Elke organisatie heeft hierin een eigen verantwoordelijkheid. De gemeente heeft een aanjagende en stimulerende rol.

Sinds 14 februari 2020 hebben diverse lokale organisaties zich aangesloten bij het netwerk Waardig Ouder Worden, maar aanmelden kan nog steeds!

Steun ook het Manifest

Onderschrijft u het manifest en wilt u zich ook aansluiten bij het netwerk Waardig ouder worden? Aanmelden kan via waardigouderworden@nunspeet.nl. U wordt dan op de hoogte gehouden van bijeenkomsten en overige ontwikkelingen die verband houden met de thema’s en de herwaardering van het ouderdom.

Het lokale manifest

Eén tegen eenzaamheid

Een klein gebaar kan het verschil maken, eentegeneenzaamheid.nl.

Updates

September 2022

De Week tegen Eenzaamheid 2022 is van 29 september tot en met 6 oktober. Iedereen kan deelnemen aan de Week tegen Eenzaamheid door het bezoeken of organiseren van een activiteit. Kijk voor het programma op de pagina Week tegen eenzaamheid.

Juli en augustus 2022

Een aantal socialmediaposts worden gedeeld via Facebook, Twitter en Instagram over de landelijke campagne Eén tegen eenzaamheid. Ook wordt er op de gemeentepagina's (in de Nunspeter Koerier) aandacht besteed aan de campagne. Meer informatie over de campagne op eentegeneenzaamheid.nl.

Juni 2022

In het document Voortgang Dementievriendelijk gemeente Nunspeet (pdf, 147.74 KB) is te zien welke doelen er zijn en wat de voortgang is van een dementievriendelijke gemeente.

December 2021

Wintercampagne Eén tegen eenzaamheid.

(23) juni – (9) september

Bespreking en vaststelling van het projectplan dementievriendelijk door College en Raad(scommissie).

Februari 2021

Campagne waardig ouder worden: aandacht voor herwaardering van het ouderdom via social media en Nunspeet Huis aan Huis.

Januari 2021

Werkgroep dementievriendelijke gemeente stelt een plan op.

15 december 2020

2e bijeenkomst netwerk waardig ouder worden met als onderwerpen: aandacht voor elkaar en dementievriendelijke gemeente.

3 december 2020

Startbijeenkomst met de werkgroep voor een dementievriendelijke gemeente.

23 oktober 2020

Start vooronderzoek dementievriendelijke gemeente.

1 - 8 oktober 2020

Van 1 tot en met 8 oktober was de Week tegen Eenzaamheid. Tien lokale organisaties deden mee en organiseerden activiteiten met als thema ontmoeting. Doel was om mensen te verbinden, elkaar te ontmoeten en kennis te laten maken met de vele mogelijkheden op het gebied van plezier en ontspanning. Men kon kiezen uit 14 activiteiten en kon zo laagdrempelig kennismaken met het activiteitenaanbod van de organisaties. Er werden onder andere workshops, culturele, sportieve en culinaire activiteiten georganiseerd. Het totale programma werd huis aan huis bij alle inwoners van Nunspeet bezorgd.

11 augustus – 6 oktober 2020

Publicatie van een reeks interviews met inwoners die geraakt zijn door corona. Mensen die wel of niet om hulp hebben gevraagd en mensen die zich eenzaam voelen en vertellen over hoe zij ermee omgaan.

13 juli 2020

1e bijeenkomst Waardig Ouder Worden met als thema: ‘ontmoeting’ en de Week tegen eenzaamheid.

14 februari 2020

Diverse organisaties kwamen bijeen en tekenden het lokaal manifest Waardig Ouder Worden.

Contact