Rijbewijs

Voor het aanvragen van uw rijbewijs gaat u naar het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. U betaalt bij het aanvragen. Het rijbewijs ligt vervolgens na 5 werkdagen voor u klaar. U haalt zelf uw rijbewijs op in het gemeentehuis.

Meenemen

  • Bij het vernieuwen van uw rijbewijs: uw oude rijbewijs
  • Bij de eerste aanvraag: een identiteitsbewijs
  • Bij vermissing: een identiteitsbewijs
  • Een pasfoto van maximaal 6 maanden oud die aan de pasfoto-eisen voldoet
  • Geld: u betaalt uw rijbewijs bij de aanvraag in het gemeentehuis, bij voorkeur met pin

Wat u moet weten

Snel nodig

U kunt uw rijbewijs ook met spoed aanvragen. Dit kan dagelijks tot 12.30 uur en op donderdag tot 14 uur. U kunt uw rijbewijs de volgende werkdag ophalen na 11.00 uur. Voor een spoedaanvraag betaalt u extra.

Rijbewijs voor jongeren tot 18 jaar

Vanaf uw 17e kunt u uw rijbewijs halen. Tot uw 18e moet u dan rijden onder begeleiding van een coach die naast u zit. Hiervoor moet u eerst een begeleiderspas aanvragen. Meer informatie vindt u op 2todrive.nl.

Kwijt of gestolen

Wanneer uw (Nederlands) rijbewijs kwijt is of gestolen, dan kunt u zelf, 24 uur per dag, een melding van dit verlies of diefstal laten registreren bij de RDW. (Let op: er moet bij de gemeente altijd nog wel een aangifte van vermissing worden opgemaakt en nog een aanvraag voor een nieuw rijbewijs worden gedaan.) De melding bij de RDW wordt online gedaan via RDW.nl en daardoor is het rijbewijs direct ongeldig. Nadat de melding is geregistreerd stuurt de RDW een schriftelijke bevestiging aan de burger. Voor het online melden van verlies, diefstal of misbruik van het rijbewijs heeft de burger een DigiD nodig. Met deze nieuwe dienst bent u niet meer afhankelijk van de openingstijden van de gemeente en kan op elk moment de verlies of diefstal melding geregistreerd worden.

Bijzonderheden

Een standaard rijbewijs is 10 jaar geldig. Voor een groot rijbewijs of wanneer u 75+ bent is het rijbewijs 5 jaar geldig. In sommige gevallen kiest het CBR ervoor de geldigheidsduur te veranderen.

Wanneer u een rijbewijs heeft in de categorie C, D, CE en DE (groot rijbewijs) moet u zich laten keuren. Ook als u een beperking heeft die uw rijvaardigheid kan beïnvloeden of wanneer u 75 jaar en ouder bent, moet u zich laten keuren voor een nieuw rijbewijs.
Hiervoor heeft u een gezondheidsverklaring nodig.

Heeft u een extra categorie behaald? Dan moet u uw rijbewijs laten vernieuwen.

Omwisseling buitenlands rijbewijs

Een geldig buitenlands rijbewijs kunt u in sommige gevallen omwisselen als u in Nederland woont. Lees meer over omwisseling buitenlands rijbewijs op RDW.nl.

Kosten

Soort rijbewijs Prijs
Rijbewijs € 41,--
Extra kosten spoedaanvraag € 34,10
Gezondheidsverklaring € 41,80

Contact