Eerste keer stemmen


Hoi, welkom op deze website. Hier vind je meer informatie en filmpjes over de verkiezingen. Hoe werkt stemmen, hoe werkt de politiek in Nederland? En wat doet de Tweede Kamer eigenlijk?
Ook vind je een paar linkjes naar enkele stemwijzers. Als je deze invult, krijg je een beeld van welke politieke partijen de meeste overeenkomsten hebben met wat jij vindt. Succes! En wie weet tot de 22e!

Tweede Kamerverkiezingen

Op woensdag 22 november 2023 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. We kiezen dan de leden die in de Tweede Kamer komen. Jij mag deze keer voor het eerst stemmen. We kunnen ons voorstellen dat je hier vragen over hebt. Die proberen we op deze pagina te beantwoorden.

Stemwijzers

Er zijn verschillende stemwijzers waar je gebruik van kunt maken. Je vindt ze online. Hieronder hebben we er een paar genoemd:

Onderstaande stemwijzers zijn vooral gericht op jongeren:

Wil je nog meer weten over de verkiezingen? Ga dan naar de website van ProDemos

Veelgestelde vragen

Accordion item is ingeklapt

Op de stempas die je ontvangt, staat het stembureau dat dichtbij jou in de buurt is. Om ervoor te zorgen dat alle stemmers goed worden verdeeld over alle stembureaus is het handig dat je daar gaat stemmen. Daarmee hopen we dat er geen lange wachtrijen ontstaan. Wil je toch ergens anders in Nunspeet, Elspeet, Vierhouten of Hulshorst stemmen, dan kan dat.

Overzicht van alle stembureaus

Accordion item is ingeklapt

Je stempas en een geldig identiteitsbewijs. Dat is je originele rijbewijs, ID-kaart of paspoort. Een kopie van je identiteitsbewijs is niet geldig. Let er op dat je identiteitsbewijs niet langer verlopen is dan 5 jaar.

Accordion item is ingeklapt

Op 22 november zijn alle stembureaus open van 7.30 uur tot 21.00 uur. Zorg dat je op tijd bent. De mensen van het stembureau moeten zich heel strak aan deze tijden houden.

Accordion item is ingeklapt

Jazeker, achterop je stempas kun je invullen wie er voor jou mag stemmen. Dat kan een vriend, broer, vader of moeder zijn. Diegene die voor jou gaat stemmen, moet op dat moment ook zelf stemmen. Hij/zij neemt een eigen ID-kaart + stempas mee en jouw stempas + (een kopie van) je identiteitsbewijs. Dit mag ook een foto zijn op een mobiele telefoon of tablet. Zorg dat de foto goed leesbaar is.

Accordion item is ingeklapt

Tot dinsdag 21 november 12.00 uur kun je een vervangende stempas aanvragen in het gemeentehuis. Dat kan ook digitaal. Let op! Vraag alleen een vervangende stempas aan als je zeker weet dat je ‘m kwijt bent. Je oude stempas wordt namelijk direct ongeldig verklaard en kun je dus niet meer gebruiken.

Accordion item is ingeklapt

22 november na 21.00 uur worden de stemmen geteld op lijstniveau. Dat betekent dat bekend is hoeveel stemmen de partijen hebben gehad. Zodra alles geteld is, wordt dit bekendgemaakt op deze website. Op 23 november wordt er verder geteld. Dat gebeurt dan op kandidaatniveau. Daarna weten we wie van welke partij hoeveel stemmen heeft gehad.

Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact