Vluchtelingen

Op deze pagina vindt u informatie over de opvang van vluchtelingen. U leest hoe de opvang van vluchtelingen bij de gemeente Nunspeet geregeld is. 


Accordion item is ingeklapt

De gemeente Nunspeet biedt opvang aan circa 200 Oekraïners die gevlucht zijn. Er zijn verschillende gemeentelijke opvanglocaties in Nunspeet, Elspeet en Hulshorst. Ook wonen er Oekraïense vluchtelingen in particuliere opvang.  

Nunspeet biedt onderdak (NBO) heeft tot begin 2024 de huisvesting, scholing, medische hulp en vele andere zaken met betrekking tot de opvang van Oekraïners gecoördineerd.
Het NBO kernteam heeft de coördinatie opvang Oekraïne overgedragen aan het ‘Projectteam Vluchtelingenopvang’ van de gemeente Nunspeet.

Het projectteam organiseert elke maandag een Oekraïne-spreekuur (met tolk) van 15.00-16.00 op het gemeentehuis.
Heb je een vraag of wil je een afspraak maken? Dat kan via: oekraine@nunspeet.nl


Registratie en verblijf van vluchtelingen uit Oekraïne

Personen met de Oekraïense nationaliteit kunnen worden ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP). Voorwaarde voor inschrijving is dat de gemeente de identiteit moet kunnen vaststellen aan de hand van een paspoort of ander identiteitsbewijs. Daarnaast moet de gemeente kunnen vaststellen dat het een persoon is met de Oekraïense nationaliteit.

Komt u uit het buitenland: plan een afspraak in. Voor meer info: Verhuizen vanuit het buitenland

Verhuizen

Gaat u binnen Nederland verhuizen? Geef dit door. Meer informatie op de pagina Verhuizing doorgeven

Vertrek uit Nederland 

Gaat u terug naar Oekraïne of naar een ander land? Geef dit schriftelijk door. Meer informatie op de pagina Vertrek naar het buitenland


Werk en inkomen

Vluchtelingen die onder de Richtlijn tijdelijke bescherming Oekraïne vallen, mogen betaald werk doen in Nederland zonder werkvergunning (officieel: tewerkstellingsvergunning of twv). Vluchtelingen uit Oekraïne die niet werken en geen andere inkomsten hebben ontvangen leefgeld.

Voor meer informatie over werk: 

Leefgeld

De leefgeldregeling is voor alle Oekraïense vluchtelingen. Volwassenen en kinderen krijgen elke maand leefgeld. Het leefgeld bestaat uit eetgeld, kleedgeld en een extra toelage bij opvang in een gastgezin. Dit wordt maandelijks betaald. Zie Rijksoverheid.nl voor de leefgeldbedragen. De gemeente betaalt het leefgeld op de Nederlandse bankrekening van de vluchteling. De betaling vindt plaats op de laatste werkdag van de maand, zodat de vluchteling op de eerste dag van de maand over het leefgeld kan beschikken. Het leefgeld wordt vooraf betaald en is dus bedoeld voor de rest van de maand.

  • Je bent verplicht door te geven wanneer je werkt of op een andere manier inkomen hebt. Je leefgeld stopt dan. 
  • Ontvang je leefgeld en ga je werken? Stuur een mail naar: leefgeldoekraine@nunspeet.nl
  • Heb je geen werk en recht op leefgeld? Neem dan ook contact op: leefgeldoekraine@nunspeet.nl

Eigen bijdrage

Heb jij een inkomen en verblijf je in een gemeentelijke opvang? Dan ga je een eigen bijdrage betalen van € 105 per persoon (18 jaar of ouder) voor gas, water en elektriciteit. Je betaalt maximaal € 210 per gezin. Dit is geld dat je betaalt aan de gemeente voor je opvang. Met dit geld betaalt de gemeente (een deel van) de kosten voor jouw opvang zoals gas, water en elektriciteit. De gemeente Nunspeet zal hier binnenkort mee starten. 

Voor meer informatie over leefgeld en eigen bijdrage: RefugeeHelp - Leefgeld stopt voor vluchtelingen uit Oekraïne met een baan

Afwezigheid:

Wanneer je in de gemeentelijke opvang verblijft mag je -per kalenderjaar- een beperkt aantal dagen (28 dagen) afwezig zijn. Wanneer je langer weg bent kunnen je voorzieningen zoals opvang, leefgeld en registratie worden beëindigd. Geef door aan: oekraine@nunspeet.nl wanneer je voor meer dan 2 dagen vertrekt. 


Taal

De Nederlandse Taal leren? Er zijn verschillende taalgroepen en andere mogelijkheden om de Nederlandse taal te leren. Neem contact op met het Taalhuis voor een intake: taalhuis (bibliotheeknoordwestveluwe.nl)


Overig 

  • Heeft u vervoer nodig, bijvoorbeeld naar het ziekenhuis of moet u ergens anders heen? Dan kunt u contact opnemen met Het Venster. Zij zijn iedere ochtend tussen 9.00 en 10.00 bereikbaar via (0341) 25 72 42 of via het contactformulier. De aanvrager betaalt de vervoerskosten direct aan de vrijwillige chauffeur van Het Venster.
  • Heeft u hulp nodig bij geldzaken? Dan kunt u terecht bij het Financieel Trefpunt.
  • Heeft u een andere vraag? Stel uw vraag via het contactformulier.
  • Wilt u meer algemene informatie lezen? Ga dan naar de website van de Rijksoverheid of RefugeeHelp.
Accordion item is ingeklapt

Sinds eind 2023 zijn er 100 opvangplaatsen voor minderjarige jongens en meisjes in een COA opvang aan de Elspeterweg in Nunspeet.

  • Voor meer informatie over deze opvanglocatie en contactgegevens: 
    Website COA
     
  • Wat betekent een opvanglocatie in de buurt? Wie worden er opvangen? 
  • Waar kan ik terecht met vragen of opmerkingen? 
    Website COA
Accordion item is ingeklapt

Vluchtelingen die de asielprocedure helemaal hebben doorlopen en een verblijfsvergunning hebben gekregen, heten 'statushouders'. Deze mensen zijn er klaar voor om een nieuw leven in Nederland op te bouwen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wijst deze mensen toe en verdeelt ze over alle gemeenten. Gemeenten hebben de verplichting om woonruimte voor hen beschikbaar te stellen (taakstelling) en hen te begeleiden bij hun inburgering.

Meer informatie over inburgeren vindt u op de pagina Inburgeren.

Meer informatie over de taakstelling gemeente  staat op de website van het COA
 

Accordion item is ingeklapt

Wilt u als vrijwilliger werken met vluchtelingen? Bezoek dan eens de pagina's van de volgende organisaties: 

Accordion item is ingeklapt

Voor meer (algemene) informatie over vluchtelingen:

Asiel

Opvang, capaciteit & bezetting: 

Oekraïne

Onderwijs


Wat vindt u van onze website?

Groene smiley (positief)Oranje smiley (neutraal)Rode smiley (negatief)

Contact